Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević razgovarao je danas sa proslavljenim režiserom i tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom o projektima koji se odnose na budućnost ove lokalne zajednice.

„Opština je u prethodnom periodu, za vrijeme mandata Tomislava Popovića, mnogo uradila i pomogla izgradnju Andrićgrada, nakon čega je uslijedio period nerazumijevanja prema ovom projektu. Na nama je da to promijenimo“, naglasio je Đurević nakon što je primio Kusturicu.

On je naveo da je prvo što je dogovorio sa Kusturicom izrada projektne dokumentacije i novog pristupnog puta Andrićgradu, od Rzavskog mosta prema stadionu i parkingu.

„To će biti jednosmjerni prilaz, a sadašnji ulaz i izlaz biće označeni kao izlaz sa parkinga iz kompleksa Andrićgrada. Planirano je da ovaj projekat bude završen do sredine naredne godine, što je ujedno i jedan od planova za kapitalne investicije u sljedećoj godini“, kaže Đurević.

Kusturica-posjetio-Opstinu-2

On je dodao da je dogovoreno i da na bolji način bude obilježena kulturna manifestacija „Višegradska staza“, koja je prema njegovim riječima u prethodnom periodu bila degradirana.

Kusturica je rekao da se, zahvaljujući Đureviću, danas dogodilo ono što je trebalo da se desi prije četiri godine.

„Višegrad i Andrićgrad su isto i bespredmetno je odvajanje Višegrada od Andrićgrada“, naglasio je Kusturica.

Prema njegovim riječima, postojeće resurse ove opštine trebalo bi koristiti kako bi Višegrad bio upisan u mapu kulturnih i turističkih prijestonica.

„Dogovorili smo mnogo detalja za naredni period. Značajna će biti 2018. godina jer će se tada obilježavati sjećanje na pobjedu u Prvom svjetskom ratu“, kaže Kusturica.

Kusturica-posjetio-Opstinu-3

Predstavnik opštine Višegrad u Skupštini Andrićgrada Darko Andrić rekao je da je veoma važno da se ponovo uspostavi saradnja između Andrićgrada i opštine jer je Andrićgrad „posljednja šansa za Višegrad“.

„Mnogo prilika je propušteno zbog manjka saradnje koja nije postojala u proteklom periodu. Ne smijemo više da propuštamo dobre prilike i moramo da koristimo svaku da bi poboljšali način života svih građana“, naveo je Andrić.

On je naglasio da je Kusturica doprinio razvoju Višegrada onoliko koliko je Novak Đoković doprinio razvoju Srbije i Srba.

SRNA