Danas je zvanično zatvoreno fotografsko takmičenje Tragom duše 2016 koje je po drugi put organizovano u Republici Srpskoj ove godine.

U periodu od 1. jula do 31. avgusta, preko 80 učesnika je poslalo 2047 fotografija zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Ovim su se fotografije nasljeđa Republike Srpske pridružile konceptu slobodnog znanja.

U toku mjeseca septembra stručni žiri, sastavljen od relevantnih stručnjaka iz oblasti fotografije, arhitekture i masovnih komunikacija će odabrati 20 najljepših fotografija. Fotografije će biti predstavljene na svečanoj izložbi koja će se održati u Andrićgradu 24. septembra tekuće godine. Takođe, tom prilikom će biti proglašene pobjedničke fotografije, a autorima dodjeljene novčane nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 2.400,00 KM.

U okviru projektnih aktivnosti realizovane su tri foto-ture i jedan uređivački maraton. Foto-ture su realizovane u opštinama Novo Goražde, Gacko i Sokolac.

U okviru uređivačkog maratona kreirani su enciklopedijski članci o dobrima sa spiskova koji su upotpunjeni pristiglim fotografijama. Članci su postavljeni na Vikipediju na srpskom jeziku, ali, u narednom periodu, kroz projekte međunarodne saradnje, isti će biti prevedeni i na nekoliko drugih jezika i biti dostupni na drugim višejezičnim projektima. Projekat je relizovan pod pokroviteljstvom Vikimedijine Fondacije (Wikimedia Foundation), a u organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske. Podršku projektu su pružili: Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija Višegrada, Foto kino klub Trebinje, Opština Novo Goražde i Opština Sokolac. Značajan doprinos projektu kroz pomoć pri lociranju spomenika su pružile lokalne turističke organizacije iz svih gradova Republike Srpske.

Kratka izjava organizatora

Projekat Tragom duše 2016 je, opet spajajući tradicionalno i savremeno, doprinio pozitivnoj promociji Republike Srpske i njenog nasljeđa na Internetu. Pored toga, zahvaljujući ovom projektu, jedan dio našeg nasljeđa je trajno sačuvan od zaborava. Takmičenje je prevazišlo sva očekivanja u pogledu broja prikupljenih fotografija i broja učesnika, što ga, kada se u obzir uzme i bogat nagradni fond postavlja na prvo mjesto u kategoriji ovakvih takmičenja ikada organizovanih u Republici Srpskoj.