Prijemni ispiti za upis Visoke škole dramskih umjetnosti biće održani u Andrićgradu od 22. do 24. oktobra 2016. godine.

Visoka škola dramskih umjetnosti u Andrićgradu, koju čine Katedra za filmsku i televizijsku režiju, Katedra za glumu, Katedra za dramaturgiju, Katedra za montažu, Katedra za kameru i Katedra za snimanje i dizajn zvuka, upisaće krajem oktobra prvu generaciju studenata. Škola će biti opremljena najsavremenijom opremom za izvođenje nastave, a za potrebe studenata formira se i posebna zbirka neophodne literature. Pohađanjem Visoke škole dramskih umjetnosti studenti će, pod rukovodstvom najvećih imena iz svijeta dramskih umjetnosti, moći da stečeno teorijsko znanje primjene i u praksi.

Svi kandidati polažu test opšteg znanja i informisanosti. U daljem tekstu nalaze se informacije o prijemnim ispitima po katedrama za zainteresovane kandidate VŠDU.

REŽIJA

Za pripremu prijemnog ispita za Režiju potrebno je pripremiti:

 1. Kratku priču – scenario od maksimalno 15 stranica pisanog teksta koji može poslužiti za snimanje petnaestominutnog filma;
 2. Foto strip-priču kroz fotografije. Kandidat sam određuje broj fotografija;
 3. Kratak monolog po izboru od Vilijama Šekspira.

GLUMA

Za pripremu prijemnog ispita za Glumu potrebno je pripremiti:

 1. Monolog: Hamletov govor glumcima Vilijama Šekspira;
 2. Monolog iz komedije domaćeg dramskog pisca;
 3. Pjesma po izboru;
 4. Imitacija.

DRAMATURGIJA

Kandidati su dužni da uz prijavu i dokumentaciju prilože (objavljeno ili neobjavljeno) jedno svoje dramsko djelo, ili scenario za igrani ili TV-film, ili radio dramu, odnosno teorijski rad iz oblasti pozorišne ili filmske dramaturgije, pisano na srpskom jeziku (*ili engleskom samo za strane studente), kucano na računaru, predato u tri štampana primjerka, kao i u elektronskom obliku (u Word ili PDF fajlu) na adresu elektronske pošte Visoke škole dramskih umjetnosti, Andrićgrad.

Ispit za provjeru posebnih sklonosti i sposobnosti sastoji se iz dva eliminatorna dijela:

Prvi dio

a) Analiza priloženog djela (drame ili scenarija) od strane Komisije.

b) Projekcija filma posle koje slijedi pismena analiza filma.

v) Pisanje jedne dramske scene na zadatu temu u mediju po izboru (pozorište, film, radio ili televizija).

Poslije čitanja i stručne analize radova Komisija donosi odluku o kandidatima koji stiču pravo da pristupe drugom dijelu ispita.

Drugi dio

Usmeni ispit pred Komisijom obuhvata: razgovor o radovima kandidata; provjeru opštih znanja iz oblasti teorije i istorije pozorišta i filma, svvjetske i domaće drame, kao i filma. Proverava se i opšte poznavanje književnosti i umjetnosti, kao i poznavanje preporučene literature sa spiska.

Preporučena literatura:

 • Aristotel: POETIKA, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1990.
 • Čezare Molinari: ISTORIJA POZORIŠTA, Vuk Karadžić, Beograd, 1982.
 • Jovan Hristić: O TRAGANjU ZA POZORIŠTEM, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2002.
 • Fransoa Trifo: HIČKOK, Institut za film, Beograd, 1987.
 • Stjuart M. Kaminski: ŽANROVI AMERIČKOG FILMA, Prometej, Novi Sad, Jugoslovenska kinoteka, Beograd, 1995.
 • Dejvid A. Kuk: ISTORIJA FILMA 1, 2 i 3, Klio, Beograd, 2005-2007.
 • SVETLO U TAMI – NOVI HOLIVUD, Klio, Beograd, 2002.
 • NOVA FILMSKA EVROPA, Klio, Beograd, 1999.

KAMERA

Za prijemni ispit za studijski program Kamera, potrebno je pripremiti:

 1. Kolekcija fotografija 10-15, iz kandidatovog dotadašnjeg rada. Svaka fotografija i koverat u koji se odlažu treba biti potpisana imenom i prezimenom kandidata.
 2. Jedan ili više samostalno realizovanih video radova, BLY-RAY VIDEO DISC (za radove u HD rezoluciji) ili DVD VIDEO DISC (za radove u CD rezoluciji) u trajanju od 5 do 10 min. Disk da bude potpisan imenom i prezimenom kandidata.
 3. Intervju – provjera vizuelne, opšte i tehničke kulture i informisanosti, provjera sklonosti za vizuelno izražavanje i komunikaciju.

Prijemni ispiti za upis Visoke škole dramskih umjetnosti biće održani u Andrićgradu od 22. do 24. oktobra 2016. godine. Prijave se mogu slati na adresu Trg Nikole Tesle bb, Andrićgrad, 73240 Višegrad ili elektronskim putem na imejl vsduandricgrad@gmail.com

Iskra.co