Višegrađani nisu ni sanjali da će Višegrad postati studentski grad. Ostvarenje tako velikog sna usledilo je nakon što su njegovu realizaciju omogućili Andrićgrad, njegov idejni kreator i osnivač škole, Emir Kusturica, i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Visoka škola dramskih umjetnosti u Andrićgradu, koja je nastala po uzoru na najuglednije obrazovne ustanove širom sveta, otvorila je svoja vrata budućim studentima i posetiocima kamenog grada danas u 14 časova.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, u prostranom amfiteatru sedelo je desetine studenata koji su sa nestrpljenjem očekivali ulazak budućih profesora – Emira Kusturice i Zorana Cvijanovića.

Prvi je ušao Zoran Cvijanović, koji se odlučio za opuštenu atmosferu prilikom predstavljanja studentima, objašnjavajući da je on „neko ko je do juče bio glumac, a od juče je direktor ove škole“. Poredeći VŠDU sa školom iz romana Branka Ćopića „Magareće godine“, citirao je pisca koji je opisao svoju školu na sledeći način: „SLUŽBENO, zvala se ‘Prosvjetni đački dom u Bihaću’, a mi smo ga svi zvali ‘konvikt’, a đaka iz njega – konviktaš.“ Poznati glumac i predavač na VŠDU zaključio je da će ova škola doživeti sličnu sudbinu i da će biti poznata najviše po tome što je osnovao profesor Emir Kusturica.

Nakon toga usledio je formalni deo koji su vodili direktor škole, Zoran Cvijanović, i sekretar škole, Nedeljko Perišić. Oni su zainteresovanim studentima pružili sve neophodne informacije u vezi upisa na školu, prijemnog ispita, smeštaja, školarine i smerova koji će postojati u okviru četvorogodišnjih osnovnih studija na Visokoj školi dramskih umjetnosti.

Nastava u školi održavaće se na šest katedri, i to: Filmska režija, koju će predavati reditelj Emir Kusturica, Katedru za kameru vodiće Goran Volarević, Katedru za montažu Svetolik Mića Zajc, Dramaturgiju će predavati Srđan Koljević, Katedru za zvuk vodiće Slobodan Mihajlović, i Katedru za glumu Zoran Cvijanović.

zoran-cvijanovic

Direktor škole, Zoran Cvijanović, rekao je i da se osnovne studije VŠDU neće razlikovati od drugih škola u obaveznom delu, ali da će po „umetničkom dojmu“ sasvim sigurno odskakati od svih drugih škola, ne samo ovde, već i u regionu i Evropi. „Visoka škola dramskih umjetnosti biće, bez sumnje, među desetak najinteresantnijih škola na svetu!“, zaključio je poznati glumac, dodajući da će ova škola biti jedinstvena i po tome što će studenti koji budu pohađali ovu školu živeti i raditi u gradu koji je podigao njihov profesor.

Studentima će, pored fakultetskih prostorija, na raspolaganju biti i biblioteka koja već raspolaže sa stručnom literaturom i kolekcijom od deset hiljada knjiga, čitaonica koja se formira za potrebe studenata, studentski dom i hosteli za smeštaj studenata, pozorište i bioskop.

Broj studenata koji će biti primljeni i školarina za jednu godinu studiranja na VŠDU razlikuju se od studijskih programa: Filmska režija primaće sedam studenta sa godišnjnom školarinom od 3.500 evra; Gluma će primati deset studenata sa godišnjom školarinom od 2.500 evra, Montaža osam studenata sa školarinom od 3.000 evra, Ton osam studenata sa školarinom od 2.500 evra, Dramaturgija deset studenata sa školarinom od 2.500 evra i Kamera osam studenata sa godišnjom školarinom od 3.500 evra. U cenu školarine ne ulazi cena smeštaja studenata u Andrićgradu i studenti nisu u obavezi da žive u njemu.

Na samom početku rada VŠDU neće postojati mogućnost budžetskog finansiranja i master studija, ali će kroz godine rada škole vrlo verovatno biti formirani budžet i master program. Nastava će biti na srpskom i engleskom jeziku, s obzirom na to da Visoka škola dramskih umjetnosti podrazumeva internacionalnu školu.

studenti-vizantija

Nakon što su se studenti upoznali sa planom i programom VŠDU, direktor i sekretar fakulteta proveli su studente kroz prostorije koje će im biti na raspolaganju.

Tokom šetnje, pitali smo nekoliko budućih studenata kako im se sviđa sve što su do sada videli u Andrićgradu i zašto ih privlači Visoka škola dramskih umejtnosti.

„Jako mi se dopada sve što sam videla! Sve je na jednom mestu, na dohvat ruke… Atmosfera je predivna! Jedva čekam prijemni za režiju!,“ kaže Katarina Krstić iz Novog Sada.

„Već dugo pratim šta se dešava u drugim akademijama i sa sigurnošću mogu reći da je ova škola nešto sasvim drugačije i zanimljivije… Pokušaću da upišem Dramaturgiju!,“ kaže buduća studentkinja iz Lazarevca.

Nakon obilaska kamenog grada, studentima se obratio idejni kreator i osnivač VŠDU, Emir Kusturica. On je objasnio da ova škola predstavlja ishod jedne stare ideje i iskustva koje su budući profesori škole sticali u svetu držeći radionice i master klasove studentima.

„Jedina teorija koja postoji danas je praksa. Iako zvuči paradoksalno, tako je. Tome ćemo vas ovde učiti pomoću vrhunske opreme koju sam koristio na snimanju poslednjeg filma,“ izjavio je proslavljeni reditelj, čija će premijera najnovijeg filma „Na mliječnom putu“ biti 9. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji.

Kusturica je budućim studentima rekao i da će imati priliku da u bioskopu Andrićgrada gledaju stotine dobrih i loših filmova, da će postojati posebna sala za njih gde će analizirati filmove. Profesor je izjavio da pored bioskopa i biblioteke sa vrednim knjigama, studenti na raspolaganju imaju grad krojen po meri onoga što im treba, Mećavnik za kulturno-umetnička zbivanja, ali i odmor da vikendom otputuju gde žele.

„Mi smo ljudi posvećeni svom poslu i taj posao traje 24 sata. To je posao u kome nema odmaranja i spavanja, pogotovu ako je čovek zaljubljen u ovo,“ zaključio je rukovodilac katedre Filmska režija na VŠDU, Emir Kusturica, pozdravljajući buduće studente.

iskra.co / Фото: Славко Гарић