U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je počeo naučni skup japanologa koji je okupio 40 učesnika, profesora japanskog jezika iz cijelog svijeta.

Rukovodilac Odjeljenja za orijentalistiku pri Andrićevom institutu Ljiljana Marković rekla je da je ovo najveća međunarodna konferencija orijentalista do sada, na kojoj učestvuju profesori koji predaju na najuglednijim svjetskim univerzitetima.

IMG_47561

„Srpski narod ove godine slavi 40 godina svoje japanologije i mi ovaj jubilej obeležavamo na najlepšem mestu“, dodala je Markovićeva.

Profesor japanskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Divna Tričković kaže da je ovaj naučni skup posvećen nastavi japanskog jezika sa različitih strana i svih krajeva svijeta.

IMG_47371

„Japanski jezik je na nivou fakultativnog jezika najviše zastupljen, ali je sve veće interesovanje ljudi za učenje ovog jezika“, istakla je Tričkovićeva.

Ona je dodala da će na skupu biti zastupljene različite teme koje se odnose na filozofiju nastave, filozofiju jezika, na gramatiku i drugo.

IMG_47471

Učesnik naučnog skupa Muraka Mijošifumi, koji radi u japanskom Kulturnom centru u Budimpešti, naveo je da se ova konferencija svake godine održava u drugom evropskom gradu i dodao da treba njegovati ovu tradiciju jer je to važna prilika da se profesori okupe i razmijene mišljenja.

IMG_47321

Mijošifumi je rekao da će na skupu prezentovati prednosti onlajn sistema, zahvaljujući kojem profesori japanskog jezika iz cijelog svijeta mogu da komuniciraju.

Organizatori naučnog skupa su Andrićev institut i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Srna / Foto: Slavko Garić