Venac od trnja za Danila Kiša naziv je knjige koja je objavljena povodom 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti Danila Kiša, a koja je promovisana na Sajmu knjiga u Andrićgradu. Autor knjige u izdanju Službenog glasnika je dr Milivoje Pavlović, dekan Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta „Džon Nezbit“.

Dr Jovan Delić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, podsetio je tokom promocije knjige da je obaveza naučnih radnika i istraživača da, obeležavanjem značajnih jubileja i godišnjica, neguju kult pamćenja i borbe protiv zaborava. To je ujedno bila i ideja vodilja tokom pisanja ove knjige. Čuvanje od zaborava primetno je kako u delima Danila Kiša, tako i u samom konceptu Andrićgrada. „Simbolička veza između knjige i mesta gde je danas predstavljena ogleda se i u tome što je Danilo Kiš Ivu Andrića, pored Krleže i Crnjanskog, smatrao svojim književnim roditeljem“, naveo je prof. Delić.

On je u svome izlaganju podsetio na poznate, ali je izneo i nove detalje iz biografije Danila Kiša, nazivajući ga pesnikom, pripovedačem, romansijerom, esejistom i neverovatnom duhovnom figurom 20. veka uopšte. Kao posebnu vrednost ove knjige, Delić je istakao impozantan broj publikovanih dokumenata, prepisku koju je vodio Kiš, pregled njegove lične biblioteke koju je zaveštao SANU, tekstove koje su za potrebe knjige napisali značajni proučavaoci Kišovog dela, pesme posvećene Danilu Kišu naših istaknutih pesnika, foto-dokumentaciju, te dodao da će ova knjiga biti dragocena i nezaobilazna za sve buduće proučavaoce Kišovog dela.

Prvi koji je uradio intervju sa Danilom Kišom nakon dobijanja NIN-ove nagrade 1972. godine bio je prof. Milivoje Pavlović, autor promovisane knjige. „Više je knjiga o Danilu Kišu, nego što ih je on sam napisao. To govori o njegovoj veličini“, izjavio je on, naglasivši da je Kiš, posle Andrića i Pavića, najprevođeniji srpski pisac i da mu dugujemo neizmernu zahvalnost za najizrazitije prodore u umetnosti i književnosti u svetu. Ono sa čime su se oba proučavaoca Kišovih dela složila jeste da će se broj tumača i čitalaca Kišovih dela stalno uvećavati.

Posetioci su bili u prilici da čuju i pojedine odlomke iz knjige, poput oporuke Danila Kiša, pisma koje je uputio francuskom predsedniku Miteranu sa molbom da interveniše kod jugoslovenskih vlasti kako bi zaustavili progon pesnika Gojka Đoga, govor vladike Amfilohija na Kišovom opelu, pesme Blagoja Bakovića i Đorđa Sladoja posvećene Kišu, kao i tekst koji je Kiš objavio u pariskom „Mondu” 1985. godine o mladom reditelju Emiru Kusturici i njegovom filmu Otac na službenom putu.