Danas je zvanično otvoren foto-konkurs pod nazivom „Tragom duše 2016“, koji se po drugi put organizuje u Republici Srpskoj i predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja ikada organizovanih na ovim prostorima.

„Tragom duše 2016“ je fotografsko takmičenje, tematski usmjereno ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Tokom jula i avgusta učesnici će imati priliku da pošalju svoje fotografije i nadmeću se za vrijedne nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 2.400,00 KM. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije (prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra) koje će biti predstavljene javnosti na specijalnoj izložbi. Prvih šest fotografija (po tri iz obe kategorije) će biti nagrađeno novčanom nagradom.

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim fotografijama doprinesu popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na Internetu. Fotografije će biti objavljene pod uslovima slobodne Creative Commons licence, čime će se fotografije dobara Republike Srpske pridružiti konceptu otvorenog i slobodnog znanja i obrazovanja.

U okviru projektnih aktivnosti će biti organizovana uređivačka takmičenja u pisanju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku. Takmičenja će unapred biti definisana i tematski određena – pisaće se članci o prirodnom i kulturnom nasljeđu Republike Srpske. Nastali sadržaji će biti upotpunjeni pristiglim fotografijama i u skladnoj cjelini biti predstavljeni i dostupni javnosti na jednom od najvećih sajtova i izvora slobodnog znanja današnjice – Vikipediji.

Projekat se realizuje u organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Vikimedijine fondacije (Wikimedia Foundation). Projekat je podržan od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Lokalni partneri u projektnim aktivnostima su: Turistička organizacija Republike Srpske, Foto kino klub Trebinje, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Višegrada, Turistička organizacija Višegrada, Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ iz Sokoca.

Detaljnije informacije o samom projektu i o načinu učestvovanja dostupne su na td.wikimedia.rs.ba.

O samom uspjehu ovakvih takmičenja govore rezultati projekata „Viki voli spomenike“ i „Viki voli Zemlju“ u okviru kojih je prikupljeno preko 2 miliona fotografija prirodnih i kulturnih dobara i postavljena tri Ginisova rekorda. Takmičenje „Tragom duše“ je nastalo po ugledu na ova dva međunarodna takmičenja.

Dodatne informacije:

Bojana Podgorica
koordinator projekta
tel:+387(0)65/089-774
sajt: td.wikimedia.rs.ba
e-pošta: td@wikimedia.rs.ba
info@wikimedia.rs.ba