Prvi sajam knjiga u Andrićgradu, zajednički projekat Republike Srpske i Republike Srbije, danas je svečano zatvoren. Na ceremoniji zatvaranja dodeljene su nagrade učesnicima Sajma.

Žiri u sastavu Ranko Pavlović, književnik, Ranko Risojević, književnik i prof. dr Mile Bjelajac, doneo je jednoglasnu odluku da se Specijalno priznanje dodeli Filmskom centru Srbije iz Beograda. „Ovaj izdavač, specijalizovan za izdanja koja iz raznih uglova afirmišu i popularišu filmsku umetnost, u poslednje vreme objavio je nekoliko izuzetno vrednih knjiga koje na stručan i dokumentaran, ali i popularan način, zanimljiv i čitaocu koji se ne bavi filmskom umetnošću drugačije nego samo kao gledalac, prezentuje bitne elemente filmske umetnosti,“ naglasio je predsednik žirija, Ranko Pavlović.

zavrsen-sajam-2

Nagradu za Izdavački poduhvat godine ravnopravno su dobila dva izdavača: Zavod za udžbenike iz Beograda, za ediciju „Sabrana dela Branka Ćopića“ i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Republika Srpska, za ediciju „Zlatna sova“.

Obrazlažući odluku žirija da se nagrada dodeli Zavodu za udžbenike Beograd, Pavlović je rekao: „Uz stogodišnjicu rođenja najpopularnijeg, najčitanijeg i najprevođenijeg srpskog pisca, čija su izdanja u mnogim zemljama imala basnoslovne tiraže, a koga smo pomalo, sasvim neopravdano, počeli zapostavljati, zahvaljujući ovom izdavaču dobili smo novo izdanje njegovih izabranih dela, iščitana i vrednovana na sasvim nov način, po čemu cenimo da će predstavljati neku vrstu poslastice za čitalačku publiku i svojevrstan izazov onima koji nastavljaju da se bave izučavanjem njegovog raznovrsnog i bogatog književnog opusa“.

zavrsen-sajam-3

Govoreći o Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Pavlović je istakao da uz svoju redovnu delatnost, ovaj izdavač već godinama posebnu pažnju posvećuje beletristici i da je naročit iskorak načinjen objavljivanjem konkursa za roman za nagradu „Zlatna sova“. Na konkurs je za četiri godine stiglo nekoliko stotina rukopisa sa svih srpskih prostora, računajući tu i autore koji pišu na srpskom jeziku, a žive na više kontinenata. Tri okončana konkursa dala su srpskoj književnosti desetine vrednih savremenih romana.

U ime žirija, Andrićgrada kao organizatora Sajma, Andrićevog instituta i Beogradskog sajma kao suorganizatora, Ranko Pavlović je čestitao nagrađenima, zahvalio se svim izlagačima i poželeo da Sajam knjiga i dalje “oknjižuje“ Andrićgrad, jer je knjiga u Andrićgradu isto što i Andrić u knjizi i jedno bez drugog su nepotpuni.