12.00 Trg Nikole Tesle: KULTURA SEĆANjA – Učestvuju:

Prof. dr Gideon Grajf je istoričar specijalizovan za period holokausta, stručnjak za Aušvic i „Sonderkommando“, glavni istoričar na Institutu za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o holokaustu Šem Olam u Izraelu, glavni istoričar Udruženja za obrazovne projekte o holokaustu u Majamiju, SAD. U periodu od 1974. do 1976. godine pohađao je Univerzitet u Tel Avivu, gde je diplomirao u oblasti jevrejske istorije, proučavajući istoriju Izraela. Godine 1982. magistrirao je u oblasti jevrejske istorije na Univerzitetu u Tel Avivu. U periodu od 1996. do 2001. godine studirao je na Univerzitetu u Beču gde je i doktorirao. Grajfova knjiga Plakali smo bez suza inspirisala je mađarskog reditelja Lasla Nemeša da snimi film Saulov sin posvećen Sonderkommandu.

Prof. dr Beri Lituči predavao je evropsku, američku i svetsku istoriju na gradskom univerzitetu u Njujorku proteklih dvadeset godina, trenutno predaje na koledžu Medgar Evers u Bruklinu, Njujork. Započeo je prikupljanje svedočenja preživelih holokausta u Jugoslaviji 1995. godine, a zatim je 1997. godine organizovao Prvu međunarodnu konferenciju i izložbu o jasenovačkim logorima na Kingzborou koledžu. On je urednik i koautor knjige Jasenovac i holokaust u Jugoslaviji: analiza i svedočenja preživelih, koja je objavljena 2006. godine. Osnivač je i izvršni direktor Istraživačkog instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu, kao i potpredsednik Holokaust memorijalnog parka u Bruklinu, Njujork. Pisao je o i držao predavanja na temu istorije Balkana, bio je gostujući predavač na univerzitetima, muzejima i institucijama holokausta u SAD i Kanadi, uključujući i nedavno predavanje u Muzeju jevrejskog nasleđa u Njujorku.

Knut Fluvik Toresen, istoričar, školovan na Univerzitetu u Agderu. Norveški oficir sa dugačkim službovanjem u inostranstvu, između ostalih mesta na Balkanu i Avganistanu. Široj norveškoj javnosti postaje poznat 1980. god. kada je u popularnom TV programu „Širom Norveške“ prikazao svoj privatni ratni muzej u Nedenesu. Kao jedan od najmlađih pisaca ratnih knjiga u Norveškoj izdao je knjigu Flight officer Tickners siste tokt 1990. godine o savezničkom avionu koji se srušio u Arendalu. Poslednjih godina izdao je više knjiga koje se fokusiraju na rat i njegove žrtve među kojima i knjigu U Norvešku u smrt.

Prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta i dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

15.00 Andrićev institut: KNjIGA BEZ GRANICA – PREVODI IZMEĐU ŽELjA I STVARNOSTI Učestvuju: Mladen Vesković, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Dajana Đedović i Ana Čugurović, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.