Sajam knjiga u Andrićgradu predstavio je na Trgu Nikole Tesle izdanja Zavoda za udžbenike iz Beograda – Izabrana dela Branka Ćopića i Izokrenutu priču Branka Ćopića, koja je naš renomirani izdavač objavio povodom stogodišnjice rođenja slavnog pisca. Na predstavljanju su govorile Tatjana Karadžin, stručni saradnik redakcije Zavoda za udžbenike, i Maja Radonić, urednik programa Sajma knjiga.

Tatjana Karadžin je upoznala publiku sa izdavačkom delatnošću ove kuće koja je, osim što se bavi izdavanjem udžbenika i nastavne literature, zajedno sa Maticom srpskom pokrenula izdavanje srpske enciklopedije. „Srbi su književno-centrični narod za koje su stubovi identiteta vrlo važni. Branko Ćopić je simbol srpskog naroda iz Podgrmečja“, rekla je ona o ideji koja prati izdavanje Ćopićevih knjiga, dodavši da, pored naslova koji predstavljaju izbor iz ranije objavljenih Ćopićevih dela, ima i onih koja su izdata po prvi put.

Tako se pored ranih i zrelih Ćopićevih pripovedaka (Pod Grmečom, Planinci, Doživljaji Nikoletine Bursaća, Bašta sljezove boje ), romana (Ne tuguj bronzana stražo, Osma ofanziva), po prvi put pred čitaocima našao i Tefter, piščev autobiografski spis, objavljen u originalu, tačno onako kako ga je Ćopić zabeležio.

„U svakom novom čitanju čovek otkriva nešto novo, pa se tako i pri čitanju Izabranih dela čovek iznova vraća u svet detinjstva, školovanja i mladosti“, navela je Maja Radonić. Ona je podsetila prisutne da je Odeljenje za književnost Andrićevog instituta obeležilo godišnjicu nekad najčitanijeg, a danas pomalo zaboravljenog pisca, naučnim skupom i zbornikom radova, koji je predstavljen javnosti upravo tokom Sajma knjiga u Andrićgradu.

Izokrenuta priča u izdanju Zavoda za udžbenike je osmišljena kao didaktičko sredstvo koje razvija mišljenje i kritički duh kod dece. Bogate ilustracije donele su ovoj knjizi Nagradu za najbolje ilustrovanu knjigu na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.