U Bioskopu „Doli Bel“ biće održani Dani urugvajskog filma u okviru pratećeg programa Prvog sajma knjiga u Andrićgradu na kom je država Urugvaj počasni gost. Pored urugvajskih knjiga i fotografija koje svjedoče o ljepoti ove zemlje, posjetioci će imati priliku da uživaju i u sedmoj umjetnosti zahvaljujući kojoj će moći bolje da upoznaju Urugvaj.

Filmovi imaju prevod na engleskom jeziku.

Ulaz je besplatan.

07.07.2016. u 18 časova

„Loš dan za pecanje“

Film reditelja Alvara Brehnera, „Loš dan za pecanje“ (110′) iz 2009. godine govori o Džejkobu van Openu, bivšem najjačem čovjeku na svijetu i njegovom menadžeru Orsiniju, koji putuju po malim gradovima Južne Amerike i organizuju rvačke borbe. Stigavši u Santa Mariju susreću se sa neobično velikim entuzijazmom građana, ali i sa glavnim izazovom za njihovu egzistenciju i prijateljstvo.

08.07.2016. u 17 časova

„Kašnjenje“

„Kašnjenje“ (84′), film koji je režirao Rodrigo Pla iz 2012. godine, govori o srednjovječnoj samohranoj majci troje djece koja vodi brigu o svom osamdesetogodišnjem ocu. Njihov odnos dolazi do tačke pucanja.

08.07.2016. u 18:45 časova

„Gardelov otac“

„Gardelov otac“ (78′) je ostvarenje Rikarda Kazasa iz 2013. godine u kojem reditelj otkriva kontroverze slavnog muzičara oko njegove nacionalnosti i veze između pjevača i pukovnika Karlosa Eskajole. Ova priča koja je skrivana decenijama baca svijetlo na istorijski identitet Urugvaja.