Na Sajmu knjiga u Andrićgradu svoju izdavačku delatnost predstavilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Sarajeva. Na promociji su govorili dr Savo Vlaški, predsednik društva, Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik Almanaha Prosvjete, Živana Jovančić, urednica časopisa Bosanska vila i Dejan Garić, predsednik Upravnog odbora „Prosvjete“. Cilj koji „Prosvjeta“ ima pred sobom, jeste da sačuva od zaborava srpski jezik i ćirilično pismo i da neguje kulturni identitet srpskog naroda.

prosjevta-sajam-knjiga-2

Živana Jovančić predstavila je časopis Bosanska vila i to broj posvećen godišnjici obeležavanja Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade, podsetivši da je upravo u ovom časopisu Ivo Andrić objavio svoj prvu pesmu. Savo Vlaški je istakao da mu je posebno drago što se promocija ovog broja časopisa i celokupne izdavačke delatnosti „Prosvjete“ održava u ovom hramu kulture, Andrićevom institutu i Andrićgradu, a Slobodan Šoja izrazio uverenje da “dok cijela BiH ne prihvati umom i srcem djelo Iva Andrića, dotle neće biti njenog istinskog napretka“

prosjevta-sajam-knjiga-3

Dejan Garić je skrenuo pažnju na pojedina izdanja “Prosvjete“, kao što su prvi put objavljena drama Svetozara Ćorovića U mraku , prevod sa engleskog tri poglavlja knjige Adeline Pauline Irbi Putovanje u slavenske zemlje provincije Turske u Evropi, Ukrasi života Zorke Janjić Černjavski, te eseji Svetlane Slapšak Preživeti i uživati: o antropologiji hrane. On je dodao da, pored toga što se bavi izdavačkom delatnošću, SPKD „Prosvjeta“ organizuje i veliki broj manifestacija, kao što su izložbe, promocije, tribine i koncerti, kako u Sarajevu, tako i u drugim mestima.

Nakon promocije, biblioteka Andrićevog instituta dobila je na poklon izdanja SPKD „Prosvjeta“.