Trećeg dana Sajma knjiga u Andrićgradu, u svečanoj sali Andrićevog instituta održana je promocija izdanja ove ustanove. U pozdravnom obraćanju prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost, zahvalila se prisutnima na učešću na Sajmu knjiga i promociji izdanja Instituta, podsetivši da je ova ustanova kulture, nauke i obrazovanja za vrlo kratak period već postigla značajne rezultate, poput saradnje sa Arhivom Srbije, Filološkim fakultetom u Beogradu, Filološkim fakultetom Univerziteta Lomonosov, Fondacijom Ruski mir, kao i univerzitetima u Toskani i Ankari i drugim institucijama.

Odeljenje za književnost i Odeljenje za orjentalistiku pokrenuli su edicije Posebna izdanja, Kulture u susretu i O srpskim klasicima, koje obuhvataju širok spektar tema iz književnosti i kulture, kako je navela prof. dr Aleksandra Vraneš. Časopis LIK (Literatura i kultura), pored tekućih tema, u novom broju donosi i nove rubrike: obeležavanje jubileja i prikaze knjiga. U izdanju Odeljenja za književnost Andrićevog instituta objavljena je i knjiga Sećanja ćelijaša urugvajskih autora Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, koja je prvi put prevedena na srpski jezik. Promocija ove knjige biće održana nakon ceremonije otvaranja Sajma knjiga u Andrićgradu, uz prisustvo bivšeg predsednika Urugvaja Hosea Muhike.

Prof. dr Miroslav Perišić, rukovodilac Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta, podsetio je da je ovo Odeljenje počelo da radi tokom početka obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata, okupivši veliki broj istoričara iz Republike Srpske i Republike Srbije, ali i iz celog sveta, u želji da razmene svoja saznanja o ovoj značajnoj temi i spreče reviziju istorije iz perioda Prvog svetskog rata. Odeljenje za istoriju pokrenulo je ediciju Znakovi, u kojoj je objavljena knjiga Sarajevski atentat: povratak dokumentima, koja predstavlja istraživački rad zasnovan na arhivskoj dokumentaciji, prateći načelo „istoriju ne čine dokumenta, ali bez dokumenata nema ni istorije“. Pomenuto Odeljenje objavljuje časopis Istorijske sveske koje izlaze jednom mesečno i časopis Vekovi koji izlazi godišnje.