Manifestaciju Sajam knjiga u Andrićgradu upotpunila je izložba porcelanskih kaligrafskih medaljona Milorada Vukanovića Mišela čija se postavka nalazi na Vizantijskom trgu.

Kaligrafija je nastala prije više hiljada godina kao značajan, a možda i presudan iskorak u razvoju čovjeka, pisanja i bilježenja misli, ideja i događaja. Kaligrafija ili krasnopis predstavlja umjetničku vještinu i način spoznaje raznolikosti (tekstualnog) svijeta.

Pored ćirilične azbuke „Mišelica“ čiji je autor Milorad Vukanović, izložbu čine još dvadesetak azbuka ćiriličnih fontova naših savremenih kaligrafa rađenih na porcelanskim panoima u izvedbi ovog umjetnika. U pitanju su ćirilični fontovi Stjepana Filekija, Aleksandra Dodoga, Radomira Stevića Rasa, Miloša Ćirića, Željka Komasara, Đorđa Živkovića i Vukana Ćirića.

Vukanović kombinuje starohebrejske kvadratike i ćirilicu, usvaja poteze i vođenje pera iz hebrejskog pisma, a osnovne oblike slova nalazi u ćirilici. Na taj način dobija interesantan spoj jednog od najstarijih fonetskih pisama i naše azbuke – Vukove ćirilice. Autor je svojom „Mišelicom“ pokušao da duhovno poveže veliki vremenski prostor, grafičke osobine i razlike između ovih pisama. Izložba kaligrafskih djela u Andrićgradu prikazuje svu ljepotu srpske kaligrafske baštine koja vodi korijene još od skromnih monaha, skrivenih manastirskih prepisivača koji su čuvali plamen pismenosti.

Milorad Vukanović Mišel, rođen je 1941. godine u Dobromirima, Trebinje. Diplomirao je 1968. godine na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, u klasi akademika Ivana Tabakovića i stekao zvanje diplomiranog keramičara primjenjenih umjetnosti. Radio je kao profesor likovnog vaspitanja i urednik likovnog programa u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Od 1968. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajna Srbije, ULUPUDS.

U poslednjih deset godina posvećen je izradi ćiriličnih azbuka u tehnici porcelana u formi medaljona. Rukovodilac je radnog ateljea „Terra Danubius”.