Galerija Andrićevog instituta „Lubarda“ obogatila je ovogodišnji izložbeni kalendar izložbom slika i skulptura jednog od najpoznatijih srpskih avangardnih slikara, Miloša Šobajića.

Izložbom koja nosi naziv „Na Drini ćuprija – krik na mostu“ publici u Andrićgradu je predstavljeno 13 slika i 4 skulpture ovog velikog umjetnika. Inspiraciju za izložbu „Na Drini ćuprija – krik na mostu“ Šobajić je pronašao u ćupriji Mehmed-paše Sokolovića koja za umjetnika predstavlja ne samo moćnu sponu između dvije obale i između generacija i istorije, već i mjesto stradanja, visokog rizika i stazu pogodnu za obračun i kaznu, osvetu i patnju.

Svoju karakterističnu multimedijalnost Šobajić je iskazao uključivanjem kratkog filma pod nazivom „Dok sam na mostu, u životnoj sam opasnosti. Kad ga pretrčim spašen sam!“ u koncept ove izložbe.

milos-sobajic

Slikar Miloš Šobajić rođen je u Beogradu 1945. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970. godine. Od 1972. godine živi i radi u Parizu. Godine 2005. pokreće Fakultet za umetnost i dizajn na Univerzitetu „Džon Nezbit“ u Beogradu, gde radi kao dekan i profesor emeritus. Od 2004. do 2006. godine bio je profesor slikanja na Luxun Academy of Fine Arts u Kini. Priredio je sedamdeset pet samostalnih i učestvovao na preko četiri stotine grupnih izložbi. Slike i skulpture Miloša Šobajića nalaze se u više od dvadeset prestižnih muzeja širom svijeta, a o njegovom djelu do sada je objavljeno pet monografija.

„Suočeni smo sa večitom opasnošću od pogibije, nezavisno od mesta, jer svako mesto rizično je i pogibeljno. Slikam ovu temu već više decenija, osećajući tom prilikom nečastivog kako mi diše za vratom, pa potom gubi silu slivajući se u boji koja curi niz platno. Čin slikanja predstavlja za mene molitvu, a sve u nadi da će me Svevišnji za trenutak čuti u tišini mog ateljea i dati mi snagu i još jedan gram talenta koji mi nedostaje kako bih pomirio sve zaraćene strane na slici, uskladio posvađane i uspostavio harmoniju, kao kad bih uspeo da rešim obe strane jednačine“, kaže Šobajić o svome slikarstvu.