Na Trgu Petra II Petrovića Njegoša u Andrićgradu, na Vidovdan je otvorena izložba umjetničkih fotografija „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji“ u organizaciji Arhiva Srbije. Autor izložbe, Aleksandar Radoš, rukovodilac je Mikrofilmskog centra Arhiva Srbije i član Fotografske sekcije ULUPUDS-a, a period od 1998. do 2009. godine proveo je fotografišući srpske manastire i crkve na Kosovu i Metohiji.

Fotografskim objektivom prikazano je bogatstvo srpske tradicije, kulture i arhitekture sa namjerom buđenja svijesti, prije svega kod nas samih, a potom i kod drugih o značaju i veličini pravoslavnih svetinja. Cilj koju ova izložba ima pred sobom jeste ukazivanje na značaj borbe za njihovo očuvanje.

Postavka prikazuje ono što je najvrijednije i najsvijetlije u srcu Stare Srbije, u srcu Kosova i Metohije, čiju je vrednost prepoznao i UNESKO i stavio ih pod svoju zaštitu.

Izložba obuhvata umjetničke fotografije Pećke patrijaršije, crkve Bogorodice Ljeviške, manastira Gračanice, Dečana, Zočišta, crkava Sv. Nikole i Sv. Nedelje, kao i manastire Sv. Jovana Preteče u Velikoj Hoči i Sv. Joanikija Devičkog u Deviču. Osim umjetničke, fotografije posjeduju izuzetnu dokumentarnu vrijednost.