Prvi sajam knjiga u Andrićgradu održaće se od 25. juna do 10. jula na Vizantijskom trgu Andrićgrada, Višegrad, Republika Srpska.

Uz slogan “Reči lete, knjige ostaju“, svetkovina knjige u Andrićgradu potvrdiće neprolaznu vrednost pisane reči, a uz savremenu domaću i svetsku izdavačku produkciju, posetiocima će biti predstavljen prateći program organizatora i učesnika, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

Zemlja počasni gost je Urugvaj, država koja će za vreme trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku delatnost, a ličnost koja će svakako na poseban način obeležiti manifestaciju jeste doskorašnji predsednik Urugvaja – Hose Muhika.

Na Sajmu knjiga u Andrićgradu učestvuje 40 izlagača na 58 izložbenih celina – modula, specijalno projektovanih za tu priliku. Među učesnicima su najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra SPC, Lagune, Vulkana, Geopoetike, Nove knjige i drugih.

Prateći programi:

Prateći programi odvijaće se na Trgu Nikole Tesle, prostorijama Andrićevog instituta, bioskopskim salama Andrićgrada i knjižari “Ili – ili“. Prateći programi u organizaciji Sajma knjiga biće u znaku izdavačkih i kulturnih aktuelnosti i godišnjica, svetske i naročito srpske kulture.

· Prvih dana Sajma knjiga, Odeljenje za književnost Andrićevog instituta, organizuje naučni skup posvećen književnom stvaralaštvu Petra Kočića, sa težnjom da u trenutku kada se navršava sto godina od njegove smrti, nanovo vrednuje njegovo delo.

· Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno delo i nedavno objavljene “Tri poeme“ Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman “Osama“ Vladimiru Kecmanoviću.

· Umnogome ekskluzivni program je razgovor o najnovijem izdanju Andrićevog instituta, knjizi “Sećanja ćelijaša“ Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, o kojoj će, između ostalih, govoriti Hose Muhika, doskorašnji predsednik Urugvaja, zemlje počasnog gosta Sajma knjiga.

· Posetiocima sajma će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Andrićevog instituta (Odjeljenje za istoriju, Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiku, Odjeljenje za film i Odjeljenje za politiku i medije)

· Odnos književnosti i filma jedna je od centralnih sajamskih tribina, a razgovor će se voditi i o odnosu književnosti i politike.

· Tribine o manje poznatim tekstovima Danila Kiša, o delu u senci Nikolaja Timčenka, o prevodima između želja i stvarnosti, o romanu “Grad za nezbrinutu djecu“…

· Sagovornici na sajamskim tribinama su istaknuti savremeni autori: Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković.

Sajamske izložbe:

Galerija “Petar Lubarda“ – Izložba slika Miloša Šobajića

Andrićev institut – Kultura, književnost i film Urugvaja

Izložbe na otvorenom prostoru Andrićgrada:

“Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umetnička fotografija“; izložba Arhiva Srbije, autor Aleksandar Radoš.

“Kaligrafija“; izložba ćiriličnih fontova u keramici, autor Mišel Vukajlović.

Nagrada

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu koji imenuje Odbor, dodeliće Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Svečano otvaranje

Sajam knjiga u Andrićgradu biće otvoren u ponedeljak 27. juna 2016. godine u 17 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

Sajam će otvoriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i počasni gost iz Urugvaja Hose Muhika.

Prvi Sajam knjiga u Andrićgradu podržalo je Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a pokrovitelj je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organizator Prvog sajma knjiga je Andrićgrad, a suorganizatori su Andrićev institut i Beogradski sajam.

Radno vreme: radnim danima od 12 do 22 časa, vikendom od 10 do 22.

Ulaz je slobodan.