Prvi Sajam knjiga, koji je okupio više od 40 izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, počeo je danas u Andrićgradu.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da su knjige predstavljene na oko 60 pokretnih modula koji su razmješteni po cijelom Andrićgradu.

„Veoma smo ponosni što je Beogradski sajam prepoznao značaj Andrićgrada i Andrićevog instituta i što nam je stručnošću, podrškom i svojim aktivnostima značajno pomogao“, istakla je Vraneševa.

Ona je dodala da će posjetioci na Sajmu imati priliku da vide najnoviju izdavačku djelatnost, kao i da će biti nagrađena knjiga za koju žiri bude smatrao da je izdavački poduhvat godine.

Vraneševa je napomenula da će tokom Sajma biti izuzetno bogat kulturni program, te da će biti održane brojne promocije, tribine i značajne izložbe.

Sajam-k2

„Nadamo se da će naš pokušaj da književnost posmatramo u sklopu društvenih okolnosti i u direktnom kontaktu sa umjetnostima drugih vrsta, insistirajući na multidisciplinarnosti i na aktuelnosti svega što se u književnosti dešava, potvrditi i ovaj Sajam knjiga kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na balkanskim prostorima“, rekla je Vraneševa.

Ona je izrazila očekivanje da će Sajam postati tradicija.

U okviru Sajma knjiga u Andrićevom institutu danas će početi naučni skup posvećen djelu Petra Kočića, a o njegovom značaju govoriće istaknuti profesori sa univerziteta u Beogradu i Banjaluci.

Na Trgu Nikole Tesle u 17.00 časova, u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, biće održana promocija romana „Grad za nezbrinutu djecu“, autora Dragana Tepavčevića.

U 18.00 časova na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva predviđeno je druženje sa posjetiocima i potpisivanje knjige „Evropski izazovi“ Gorana Mutabdžije.

Organizatori Sajma su Andrićgrad, Andrićev institut i Beogradski sajam.

Srna