Povodom obilježavanja stogodišnjice od smrti Petra Kočića u Andrićevom institutu je organizovan dvodnevni naučni skup posvećen stvaralaštvu ovog književnika. Naučnim skupom koji je održan od 25. do 26. juna u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta, počeo je Prvi sajam knjiga u Andrićgradu.

Učesnici skupa, vrsni poznavaoci Kočićevog djela iz Srbije i Republike Srpske, rasvijeetlili su iz različitih uglova neke manje poznate aspekte njegove stvaralačke poetike.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta, prof. dr Aleksandra Vraneš, iznijela je detalje Kočićeve prepiske od njegove najranije mladosti vezane za školovanje na strani, preko kontakata sa nacionalnim radnicima do njegove pune književne komunikacije sa kolegama.

Govoreći o osobenostima Kočićevog pripovijedanja, prof. dr Jovan Delić je ukazao na naglašenu lirsku liniju u njegovoj prozi i „jako osjećanje za erotsko i nagonsko, i to doživljeno iz ženske perspektive“. Delić je istakao da je Kočić tvorac najneobičnijeg književnog junaka srpske moderne, Mračajskog prote, a ciklus priča o Simeunu đaku svrstava među vrhunce „srpske gogoljevske tradicije s elementima donkihotsva“.

Prof. dr Sanja Macura je kroz opis i identifikaciju tipova fokalizacije u narativnim tekstovima Petra Kočića uočila da je u njegovoj prozi „upotreba određenog tipa fokalizacije primarno u funkciji oblikovanja likova i projektovanja hronotopa“, dok se mr Jovan Pejčić bavio dubinskim strukturama tri ostvarenja Petra Kočića: „Iz starostavne knjige Simeuna đaka“, „Molitva“ i „Slobodi“. On je ukazao na dimenziju koja „oličava prirodu i smer nacionalnog samopregora, molitvenosti i mesijanskog duha Kočićevog stvaralaštva“.

Na skupu je bilo riječi i o floralno-faunalnoj simbolici Kočićeve proze, ironijskim postupcima, jezičkim obilježjima, simbolici slobode i otpora, poetici lirske proze, baštini narodne mudrosti kao snazi književnog stvaralaštva u modernizaciji.