Posle otvaranja prvog Sajma knjiga u Andrićgradu, u Andrićevom institutu održana je promocija knjige Sećanja ćelijaša autora Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa u izdanju Andrićevog instituta. Prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost koje je objavilo ovu knjigu u ediciji Kulture u susretu, istakla je značaj prevođenja i objavljivanja ovakvih publikacija koje povezuju različite kulture i omogućavaju njihovo upoznavanje.

Pablo Šajner, ambasador Urugvaja u Poljskoj, izrazio je zahvalnost zbog poziva da učestvuje na Sajmu knjiga, rekavši da je počastvovan što se nalazi u društvu Hosea Muhike, doskorašnjeg predsednika Urugvaja i jednog od glavnih likova koji se pojavljuju u ovoj knjizi, i Emira Kusturice, koji je zaslužan za to što Andrićgrad postaje mesto susreta i centar širenja različitih kultura.

Emir Kusturica, direktor Andrićevog instituta, zahvalio se na prisustvu na sajamskoj manifestaciji Hoseu Muhiki, čoveku koji duboko proživljava stvarni svet i kojem različiti jezici ne predstavljaju barijeru da svoju pozitivnu energiju širi među ljude koji ne govore španski jezik. Ljude koji su napisali ovu knjigu nazvao je borcima za slobodu, primetivši da urugvajski narod deli iste ljudske osnove sa srpskim narodom.

Hose Muhika se prisetio godina provedenih u zatvoru. „Te godine samoće, provedene bez knjige, naučile su me da razgovoram sa onim što nosim u sebi. Imao sam sreću da budem tada već u zrelim godinama. U mladosti sam gutao knjige, a to pređašnje čitanje bilo je kao uvelo lišće koje se taloži ispod stabla. Samoća me je naterala da razmišljam, a to je izmenilo moju ličnost. To je bio najplodotvorniji period moga života, jer sam sebi neprestano postavljao pitanja.“

Gordana Nedeljkov, iskra.co