U okviru pratećeg programa Prvog sajma knjiga u Andrićgradu, danas je u biblioteci „Andrićevog instituta“ predstavljen dvostruko nagrađeni roman Dragana Tepavčevića, Grad za nezbrinutu djecu, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. O najprodavanijem romanu Zavoda u 2015. godini, dobitniku „Zlatne sove“ i Nagrade Udruženja književnika Republike Srpske, govorili su Sanja Macura, Saša Knežević, Dejan Kerleta (moderator) i autor.

Sanja Macura, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, istakla je da se o ovom romanu ne može govoriti bez povišenih emocija, jer je to delo koje tretira sve velike književne teme, poput potrage za identitetom, (ne)mogućnosti oprosta i bola zbog nepripadanja, ali na jedan jednostavan, pitak i naoko lagan način. Ona je dodala da se ova životna priča bavi Gradom, konkretno Sarajevom, a da je kroz nju prikazana slojevitost zla koje je doneo rat.

sajam-knjiga-4

Dragan Tepavčević je naveo da se, živeći u Australiji, od 1992. godine, kada je Murat Šabanović srušio bistu Iva Andrića, pitao ko će mu ponovo podići spomenik. Najbolji odgovor je dobio čim je prošao kroz kapiju Andrićgrada. Govoreći o Gradu za nezbrinutu djecu, Tepavčević je naglasio da je to roman o traganju za ličnim identitetom, ali i za identitetom jednog grada.

„Jedina Itaka glavnog lika romana Grad za nezbrinutu djecu, Damira Filipovića Arapa, jeste Dom za nezbrinutu djecu ‘Ljubica Ivezić’, kome je, naravno, promenjeno ime, kao i svemu drugom u Sarajevu“, dodao je Saša Knežević, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Sarajevu, koju su pohađali i Dragan Tepavčević i Saša Knežević, danas nosi ime „Alija Nametak“, a to po Kneževiću simbolično ukazuje na suštinu metateze koja je izvršena u tom gradu.