U Andrićgradu će u utorak, 28. juna, na veliki srpski praznik Vidovdan biti prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ koji je posvećen najmlađem poginulim borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, izjavio je danas Srni autor ovog filma Mile Savić.

Lik najmlađeg poginulog borca Vojske Republike Srpske i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu moraju biti sačuvani. Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu ne smije biti zaboravljeno“, rekao je Savić.

Autor filma je pozvao građane Višegrada da prisustvuju projekciji dokumentarnog filma, a ulaz u bioskop u Andrićgradu biće slobodan.

Savić je podsjetio da je film snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, da je pretpremijerno prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije, a premijerno u Banjaluci 4. aprila.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ u multipleksu „Doli Bel“ u Anrićgradu zakazano je na Vidovdan, 28. juna 2016. godine, u 17:00 časova, u organizaciji Boračke organizacije Višegrad.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Gostić je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.