U okviru Sajma knjige u Andrićgradu danas će biti otvorena izložba „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umjetnička fotografija“, autora Aleksandra Radoša, postavka Arhiva Srbije.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je Srni da je Radoš u više navrata boravio na Kosmetu, gdje je napravio seriju fotografija posvećenih pravoslavnim bogomoljama na Kosmetu.

„Reč je o jednoj zaista značajnoj izložbi koja je do sada bila organizovana u Trstu, u porti Crkve Svetog Spiridona gde je videlo oko 150.000 ljudi, i u Beogradu. Posetioci prvog Sajma knjige u Andrićgradu, sve vrijeme trajanja ove manifestacije imaće priliku da pogledaju 26 izloženih eksponata“, istakao je Perišić.

On je naglasio da je Radoš stvorio jedinstvenu i dragocjenu zbirku umjetničke, ali i dokumentarne fotografije.

„Njegove fotografije imaju posebnu simboliku, u što će se uveriti i posetioci izložbe u Andrićgradu. Neke od fotografija su rađene ujutru, neke popodne, u predvečerje. Sve one predstavljaju savršeno umeće umetničkog fotografa Radoša. Fotografije imaju posebnu snagu i simboliku, a svaka od njih nosi i snažnu poruku“, istakao je Perišić.

On je najavio da će izložba biti postavljena na otvorenom prostoru u Andrićgradu, a otvoriće je režiser Emir Kusturica i pisac Matija Bećković.

Srna