U Andrićevom institutu danas je predstavljen Beogradski sajam knjiga, u okviru pratećeg programa Sajma knjiga koji se održava u Andrićgradu.

Koordinator Beogradskog sajma knjiga Mira Lukić rekla je da je Beogradski sajam knjiga suorganizator manifestacije u Andrićgradu kako bi razmijenili iskustva i zbog potrebe da se sarađuje na nivou sajamskih aktivnosti.

„Beogradski sajam knjiga je najveći sajam knjiga u Jugoističnoj Evropi i na drugom mestu među evropskim sajmovima“, istakla je Lukićeva.

Ona je dodala da Beogradski sajam nosi neku posebnu energiju koja ga čini zanimljivim, a to, vjerovatno, proističe iz velike posjećenosti, aktivnog učešća publike u komunikaciji sa piscima, te da je to ono što mu daje specifičnu draž.

„Na Beogradskom sajmu knjiga učestvuje oko 500 izlagača i još toliko indirektnih izlagača, od kojih je stotinak iz inostranstva. Sajam predstavlja prvi korak u povezivanju kultura, a samim tim i nacija, ali i širenje prijateljstva, i to je ono što smatramo glavnom misijom naše delatnosti“, naglasila je Lukićeva.

Ona je rekla da je iznenađena ovako velikim interesovanjem, s obzirom na to da je ovo prvi sajam knjiga u Andrićgradu, te da više od 40 izlagača svjedoči o interesovanju koje je nesrazmjerno veličini Višegrada, ali je srazmjerno značaju koji Andrićgrad ima u kulturnom životu Republike Srpske i regiona.

„Značajno je da je veliki broj profesora književnosti i čitalaca odmah reagovao i došao na ovu manifestaciju sa velikim interesovanjem i verujem da ona ima svetlu budućnost i da će biti još mnogo izdavača koji će učiniti da ovaj sajam iz godine u godinu bude sve bolji“, istakla je Lukićeva.

Srna