Predsednik RS Milorad Dodik uručio je danas u Andrićgradu Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem bivšem predsedniku Urugvaja Hose Muhiki. Dodik je uručujući priznanje čuvenom urugvajskom predsedniku rekao da je odlučio da Muhiki dodeli orden kao znak priznanja „kao jedinstvenom svetskom političaru, za trijumf ideje jednakosti, kao mudracu i neumornom borcu za socijalnu pravdu i siromašne u čitavom svetu, kao velikom prijatelju Andrićgrada, Emira Kusturice i Republike Srpske“.

– Počastvovani smo što je jedan ovakav čovek danas sa nama. Period, način vašeg vladanja dalekom zemljom kao što je Urugvaj, pročuo se sve do naših krajeva – rekao je Dodik.

– Ovo shvatam kao priznanje mojoj maloj zemlji. Čast mi je što sam danas ovde sa vama, što sam okružen dobrim ljudima. Danas ovde odajem priznanje i kamenu i mermeru, i suncu i vazduhu… Neka privrženost dovela me je ovde. Odavde ću se vratiti mašinom, avionom, na osećanjima se ne leti, ali sa dubokim osećanjima prijateljstva. Jasne su mi teškoće koje opkoljavaju ovaj prostor, svestan sam drame jugoslovenskih naroda. Duboko se nadam da će ljudi jednog dana izaći iz praistorije, a to će biti onaj dan kad rat ne bude potreban kao sredstvo za rešavanje problema – rekao je Muhika zahvaljujući na ordenu, a onda, na svoj način dodao:

– Odmah moram sakriti orden da mi ga neki kapitalista ne ukrade. Jer, šta je užurbani kapitalista za mene, ako ne lopov – rekao je Muhika.

iscra.co / FOTO: Zoran Šaponjić