Akademik Matija Bećković otvorio je danas u Andrićgradu izložbu „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umjetnička fotografija“, autora Aleksandra Radoša.
Bećković je istakao da ovdje nije riječ o fotografijama već o ikonama srpskih svetinja na kosovskoj zemlji, da sve to djeluje nestvarno i da posmatrač nije siguran da li je na nebu ili na zemlji.

„U Srbiji je doskora postojao samo jedan fotoaparat, donio ga je jedan Bugarin. Tim aparatom, koliko god puta je škljocnuo, ovjekovječio je nekog od velikih Srba i bez njega ne bismo znali kako su izgledali Njegoš, Vuk Karadžić i ostali srpski junaci“, naveo je Bećković.

On je istakao da je Emir Kusturica učinio mogućim sve što je do juče izgledalo nemoguće.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da ova izložba ostvaruje svoj smisao na trgu koji nosi ime Petra Petrovića Njegoša i ispred crkve Svetog Lazara.

Kusturica je istakao da se fotografija dovodi u vezu sa dokumentom, ali da je u ovom slučaju nešto veće od toga, što se emocionalno može izraziti.

„To je kombinacija svjetla, boje i onoga što u narodu postoji kao izbor autora, a to su kosovske svetinje“, naveo je Kusturica.

On kaže da je veoma vidljivo da su sve ove fotografije nastale kao želja da se uokviri nešto što vrijedi i što je izuzetno značajno.

izlozba-manastiri-kosovo

Autor izložbe Aleksandar Radoš rekao je da je izložen jedan dio snimaka, ali da sve to ne bi bilo moguće bez Arhiva Srbije kojem duguje veliku zahvalnost.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je Srni da je Radoš u više navrata boravio na Kosmetu, gdje je napravio seriju fotografija pravoslavnih bogomolja.

„Reč je o značajnoj izložbi koja je do sada bila organizovana u Trstu, u porti Crkve Svetog Spiridona gde je videlo oko 150.000 ljudi, i u Beogradu. Posetioci prvog Sajma knjige u Andrićgradu, sve vrijeme trajanja ove manifestacije imaće priliku da pogledaju 26 izloženih eksponata“, istakao je Perišić.

On je naglasio da je Radoš stvorio jedinstvenu i dragocjenu zbirku umjetničke, ali i dokumentarne fotografije.

„Njegove fotografije imaju posebnu simboliku, u što će se uveriti i posetioci izložbe u Andrićgradu. Neke od fotografija su rađene ujutru, neke popodne, u predvečerje. Sve predstavljaju savršeno umeće umetničkog fotografa Radoša. Fotografije imaju posebnu snagu i simboliku, a svaka od njih nosi i snažnu poruku“, istakao je Perišić.

Izložba je otvorena u okviru Sajma knjige, koji se održava u Andrićgradu i trajaće do 10. jula.

Srna