U Andrićevom institutu danas je predstavljena Zadužbina „Nikolaj Timčenko“ iz Leskovca u okviru Sajma knjiga koji se održava u Andrićgradu.

O djelu i radu Timčenka, koji je bio izuzetan književni kritičar, filozof, publicista i novinar, govorili su predsjednik i saradnik Zadužbine Jovan Pejčić i Dragana Bedov.

Pejčić je rekao da je Timčenko, nakon završenog studija svjetske književnosti u Beogradu, cijeli radni vijek proveo u Leskovcu.

„Bio je najautentičnija ličnost koja je stvarala, a nije bila u centru kulturnih i društvenih zbivanja u Srbiji“, rekao je Pejčić.

On je dodao da je Timčenko objavljivao u najznačajnijim listovima i časopisima širom Jugoslavije u filozofskoj periodici.

„Za života je objavio samo dve knjige. Posle smrti, na predlog njegove supruge Ružice Timčenko, osnovali smo Zadužbinu kako bi spasili njegovu literarnu zaostavštinu“, rekao je Pejčić i dodao da je Zadužbina do sada objavila devet Timčenkovih knjiga.

Pejčić je rekao da se Timčenko bavio savremenom srpskom i svjetskom literaturom.

„Nastojao je da se oduži svom zavičaju i čitav niz tema koje je obrađivao sada izarastaju u delo koje ranije nije postojalo, već je bilo rasuto po časopisima“, rekao je Pejčić i dodao da se u knjigama vidi veličina Timčenka.

Saradnik Zadužbine Dragana Bedov rekla je da se rukopisna ostavština o kojoj se stara Zadužbina „Nikolaj Timčenko“ sadrži više tomova esejističko-kritičkih i monografskih radova.

Ona kaže da je objavljene priloge rasute po jugoslovenskim i srpskim listovima i časopisima skoro nemoguće sagledati i pobrojati koliko zbog raznolikosti tema i njihovog broja.

„Fenomen u vezi sa Timčenkovim delom je činjenica da je daleko veći broj knjiga objavljen posle njegove smrti“, istakla je Bedov.

Srna