Direktor Instituta za noviju istorije Srbije Mile Bjelajac izjavio je danas u Andrićgradu da se treba boriti protiv društvenog zaborava, jer se Srbima istorija često vraća, a ako je ne razumiju nastupiće pogrešno.

„Taj zaborav je ubrzan pod pritiskom svakodnevnih briga i novih okolnosti. Ako se ne prepozna istorija, činiće se da se nešto pojavljuje prvi put i nećemo prepoznati korijene, a tim nećemo moći pravilnije da reagujemo“, rekao je Bjelajac na Andrićevom institutu.

Bjelajac je na predavanju o Drugom svjetskom ratu govorio o posljedicama Prvog svjetskog rata na mentalni sklop oficira učesnika u Drugom svjetskom ratu, posebno bivših austrougarskih oficira koji su u sklopu Vermahta djelovali na Balkanu tokom gušenja narodno-oslobodilačkog pokreta i o velikom broju oficira NDH.

Član Upravnog odbora Andrićevog istituta Borivoje Milošević rekao je da kroz ovakva predavanja treba animirati učenike i profesore da u većem broju prisustvuju ovakvim skupovima.

„Činjenica je da smo u Andrićgrad doveli renomirana imena koja publika nema priliku da često čuje i vidi. To su evropska imena iz oblasti istorije i mislim da je naša intencija da za buduće skupove ovdašnjoj publici dovedemo ljude koji će ovakvim događajima dati određenu težinu“, kaže Milošević.

On dodaje da je Andrićev institut naučna institucija koja u kontinuitetu radi na proučavanju prilika, na obilježavanju godišnjica Prvog svjetskog rata i događaja koji su kasnije uslijedili, sa čim će nastaviti.

„Ovo je dokaz da je Institut postao matica i nauke i kulturnih zbivanja i da je prevazišao granice same opštine Višegrad i Republike Srpske, a gosti koji dolaze iz inostranstva su dokaz toj činjenici“, istakao je Milošević.

Srna