U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Od armiranog betona, do kanona osunčavanja“, posvećen životu i djelu Milutina Milankovića.

Reditelj ovog filma Dragan Elčić rekao je Srni da je ovo jedan od segmenata video produkcije „Udruženja Milutin Milanković“ o liku i djelu velikog srpskog naučnika.

„Ovaj film je dio publikacije koja prati lik i djelo Milutina Milankovića, a istovremeno i jedan od elemenata serije koja je pri kraju i imaće sedam epizoda“, kaže Jeličić.

On podsjeća da su veliki naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin srpskog porijekla, ali da su bili američki državljani.

„Milutin Milanković je rođen na našim prostorima i sad je jedan od najcitiranijih naučnika koje je NASA objavila u svijetu. Njegovo stvaralaštvo je tek došlo do izražaja u vezi sa klimatskim promjenama i najpreciznijim kalendarom koji je napravljen u istoriji čovječanstva“, istakao je Elčić.

On je dodao da je srpski naučnik Milutin Milanković prepoznatljiv i u oblasti građevinarstva, a izvanredan je i pisac.

„Prirodno je da film krene sa prikazivanjem iz Andrićgrada, jer naša zajednička ideja sa Emirom Kusturicom jeste da se, uz velike znamenite ličnosti koje se nalaze u Andrićgradu, pojavi bista Milutina Milankovića, jer pripada grupi velikih ljudi koji imaju svoja obilježja i ukrašavaju ovaj predio“, naglasio je Elčić.

Elčić je rekao da će film u narednom periodu biti prikazivan u cijeloj Republici Srpskoj i Srbiji.

Srna