U organizaciji Andrićevog instituta i Udruženja „Milutin Milanković“ organizovan program u znak sjećanja na život i rad Milutina Milankovića, velikog srpskog naučnika. Uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, Milutin Milanković je najveće ime srpske nauke, matematičar, astronom i geofizičar, osnivač Katedre nebeske mehanike na Univerzitetu u Beogradu i potpredsjednik Srpske akademije nauka.

U prepunoj sali bioskopa „Doli Bel“ prikazan je film „Od armiranog betona, do kanona osunčavanja“, režisera prof. Dragana Elčića. Film je dodatak publikacije koja prati lik i djelo Milutina Milankovića, a istovremeno i jedan od elemenata serije čije se snimanje privodi kraju i koja će imati sedam epizoda.

„Prema podacima koje je objavila NASA, Milutin Milanković danas je jedan od najčešće citiranih naučnika u svijetu. Njegov naučni rad zasnivao se na istraživanjima u vezi sa klimatskim promjenama i on je tvorac najpreciznijeg kalendara koji je napravljen u istoriji čovječanstva“, istakao je Elčić.

Nakon projekcije filma, otvorena je izložba „Milutin Milanković – život i delo“ u Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu.

Izložbu je otvorio Slavko Maksimović, predsjednik Udruženja „Milutin Milanković“. Pri tome je istakao, budući da je Andrićgrad mjesto gdje se afirmiše nauka, kultura i umjetnost, ovo odlična prilika da se predstavi materijal o životu i radu Milutina Milankovića.

„Izložbu čini više od 300 pojedinačnih dokumenata koji predstavljaju njegovo poreklo, školovanje u Beču, rad na beogradskom Univerzitetu i sve što čini njegov život i naučni rad“, napominje Maksimović.

Nakon otvaranja izložbe, Maksimović je u ime Udruženja „Milutin Milanković“ poklonio biblioteci „Ivo Andrić“ u Andrićevom institutu knjige koje prate život i djelo ovog naučnika. Institut je uzvratio poklonom u vidu sopstvenih izdanja.