Nagrada za životno delo Andrićevog instituta iz Andrićgrada dodeljena je Matiji Bećkoviću, kome je priznanje pripalo i za nedavno objavljene „Tri poeme“, dok je najbolji roman u 2015. godini po oceni žirija, „Osama“ Vladimira Kecmanovića.

Velika književna nagrada Andrićevog instituta dodeljena je prvi put, u dve kategorije — za ukupan doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo delo i za najbolji roman objavljen prvi put u Srbiji i Republici Srpskoj na srpskom jeziku od 1. januara do 31. decembra.

Pokrovitelj nagrade je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Pored povelje, laureati, Matija Bećković i Vladimir Kecmanović dobili su novčane nagrade od 25, odnosno, 15 hiljada evra.

Nagrade je uručio direktor Instituta „Ivo Andrić“, naš proslavljeni režiser Emir Kusturica. On je, govoreći o nagrađenom romanu Vladimira Kecmanovića, između ostalog rekao:

Zadovoljstvo mi je što je početak novog života Instituta ’Ivo Andrić‘ započeo romanom za koji intimno mislim i osećam da će biti jedan od ključnih u našoj literaturi. Roman ’Osama‘ će biti nova budućnost srpske književnosti. Upravo taj roman će uspostaviti našu nagradu kao vrednu u kulturi uopšte“, rekao je Kusturica.

IMG_01691

Obrazlažući odluku žirija za ukupan doprinos srpskoj književnosti, predsednik, prof. dr Jovan Delić je naglasio da je Matija Bećković, kao malo ko u svetskim razmerama, uklopio arhaično i moderno, zbog čega su „njegove poeme svetski fenomen, a ne neki epski srpski anahronizam, ograničen dijalektom i provincijskim međama“.

Akademik Bećković odlučio je da iznos nagrade, koji je viši od nagrade mladog kolege Kecmanovića, kako je rekao, priloži Matici srpskoj i Srpskoj književnoj zadruzi, našim najstarijim kulturnim ustanovama u kojima je Andrić objavljivao knjige i u čijim je je odborima i uredništvima radio.

Crnjanski je rekao: ’Ja sam sam sebi predak‘, ja sam mislio da je na tu reč više prava imao Andrić, jer on je zaista rodio samoga sebe. Njegovi roditelji su Njegoš, Vuk Karadžić i naša narodna poezija. On je sve njihovo podigao na još jedno nebo, čemu služi i ovaj grad koji je najveća zadužbina koji je podigao Mehmed Paša Sokolović. Andrićgrad, pored Gračanice kod Trebinja je najveći vrh Republike Srpske, iako su joj pripale najviše planine. Ove koju je izgradila Srpska, postaju veće od onih koje je izgradio Bog“, rekao je Bećković.

On je dodao da mu je drago što je nagradu primio u jednom od najlepših centara kulture, njenom hramu koji odudara od našeg vremena, ali da je to manje važno, jer će vreme slave neimarskih poduhvata Emira Kusturice, tek doći.

Andrićev Institut u Andrićgradu jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate. Institut ima pet odeljenja — za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i odeljenje za film.