Andrićgrad Vas poziva na promociju romana „Kroz prstohvat cimeta“ spisateljice Aleksandre Mihajlović  koja će se održati u prostorijama knjižare „Ili-ili“ 09. januara 2016. godine sa početkom u 18:00 časova. Gosti na promociji knjige su Aleksandre Mihajlović, Vanja Jekić i Ljiljana Šop.

Drugi roman spisateljice iz Pančeva Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta“, izašao je iz štampe neposredno pred 60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Knjiga ima dve niti – istorijsku i savremenu, koje svojim pismima boje cimeta spaja kraljica Natalija Obrenović, supruga Milana i majka Aleksandra Obrenovića.

Jedan od savremenih likova je Veles Petronijević. Docent na katedri za estetiku, na Filozofskom fakultetu, opčinjen lepotom, koja mu je često i izgovor za donžuanstvo, ali i Serenom Kjerkegorom i njegovom filozofijom ljudske egzistencije. Veles je i pasionirani proučavalac istorije, naročito dinastije Obrenovića, tačnije života nesrećne kraljice Natalije.

Drugi savremeni lik je Velesova sestra bliznakinja, Vesna. Ona je njegovo lice, ono svetije i svetlije. I pored svoje produhovljenosti i požrtvavanosti, brak, iz njenog ugla, prvenstveno je emocionalna zajednica, te ona svog muža voli potpuno nezasluženom ljubavlju. Veliku ljubav između brata i sestre narušava upravo njihov suprotan stav prema poimanju odgovornosti.

Treći savremeni lik je Itana. Ona pasionirano traga za ubicama svoje sestre bliznakinje Vedrane, koja je, radeći doktorat iz psihologije, istraživala lanac elitne prostitucije u Beogradu.

Imena junaka su smišljeno, većinom, uzeta iz slovenske mitologije, poštujući primcip „NOMEN EST OMEN“, odnosno „Ime označava karakter“.

Aleksandra Mihajlović je prva srpska spisateljica koja se pozabavila temama kao što su prostitucija, na filozofsko-istorijski način i životom blizanaca. Ljiljana Šop je u svojoj recenziji ovog romana napisala: „Zaplet dostojan krimi romana, iako to ovaj roman, u svojoj suštini, nije. Ali je zato jedna od njegovih tema – tema koja je gotovo tabu u savremenoj srpskoj književnosti, iako bode oči čak i u tabloidnoj štampi i na društvenim mrežama. “