U velikoj sali bioskopa „Doli Bel“ u Andrićgradu, 22.12. u 12 časova biće odigrana pozorišna predstava „Čujte Srbi“ prema istoimenoj knjizi Arčibalda Rajsa. Predstavu je dramatizovao i režirao Ljubivoje Tadić, prvak Narodnog pozorišta iz Beograda, koji ujedno igra lik Arčibalda Rajsa u predstavi.

Arčibald Rajs (1875-1929) je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor Univerziteta u Lozani i jedan od najistaknutijih ratnih novinara u Velikom ratu u Srbiji, gdje je i umro. Predstava je nastala na osnovu Rajsovih djela „Šta sam video i proživeo u Velikim danima“ i „Čujte Srbi“ i prvi put je igrana 2006. godine, od kada je imala preko 50 izvođenja. Drama se događa 1928. godine, pet godina od povlačenja Arčibalda Rajsa iz profesije i javnog života, u tjeskobi njegove svojevrsne izolacije. On je izabrao Srbiju za svoju domovinu i sa velikom strašću pristupio stvaranju moderne srpske policije. Ova drama posvećena je onima koji se nisu vratili iz Velikog rata, njihovom herojstvu i neuništivom duhu. Ujedno predstavlja putokaz kuda današnja Srbija treba da ide da bi prepoznala vrijednosti koje se polako zaboravljaju.

Uloge igraju: Ljubivoje Tadić, Marija Vicković, Tanasije Uzunović i članovi Hora Stanković pod vođstvom dirigenta Nebojše Cvijanovića.

Ulaz je 3.00 KM.