Na platou ispred poslovne zgrade Preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ u Andrićgradu sutra u 17.00 časova biće otkriven spomenik srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.
Organizatori vidovdanskih svečanosti u Andrićgradu rekli su Srni da bi spomenik trebalo svečano da otkriju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Spomenik visok 1,25 metara, djelo je akademika Nikole Jankovića, koji je autor i Tesline statue koja je otkrivena u novembru 2013. u Njujorku na Long Ajlendu povodom 70 godina od smrti velikog naučnika.

Prema najavama organizatora, na svečanosti će govoriti predsjednik Srpske Milorad Dodik, osnivač Andrićgrada Emir Kusturica, direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Mile Lakić i akademik Matija Bećković.

Svečanosti otkrivanja spomenika Nikoli Tesli u Andrićgradu trebalo bi da prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske.

Vidovdanske svečanosti, organizovane povodom obilježavanja četiri godine od početka gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava, počeće Svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u Crkvi Svetog cara Lazara u Andrićgradu u 9:00 časova.

Nakon liturgije, predviđena je svečana litija i obred lomljenja slavskog kolača, a na velikoj bini ispred hrama biće održan koncert etno grupe „Iva“ iz Doboja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu koji počinje u 16.30 časova nastupiće i Kulturno-umjetničko društvo „Gračanica“ iz Čikaga.

Kao i svake godine, Vidovdanskoj proslavi pridružiće se i Andrićev institut zajedno sa galerijom „Petar Lubarda“. Tom prilikom, u saradnji sa Kućom legata iz Beograda i Fondacijom Petra Lubarde iz Herceg Novog, u prostorijama galerije u 19:00 časova svečano će biti otvorena izložba slika i crteža ovog slikarskog genija.

Petar Lubarda je preporoditelj srpskog slikarstva čiji su korijeni duboko u narodnoj epskoj tradiciji. Kao ni jedan naš umjetnik, Lubarda je uspio da unese dramatiku, epiku, srž i snagu balkanskih predjela na svoja platna i tako zauzme jedinstveno mjesto na srpskoj i crnogorskoj umjetničkoj sceni.

Kao rezultet saradnje sa fondacijom Petra Lubarde sa Cetinja, u okviru postavke biće priređena i izložba učeničkih radova inspirisanih likom i djelom Petra Lubarde, tvorca nove kulture slikarstva.

U okviru vidovdanske proslave, biće odigrana i predstava „Bela kafa“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića, a prema tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića.

Radnja predstave smještena je u period između 1941. i 1955. godine i govori o raspadu porodice bogatog industrijalca. U pet činova je, kroz pojedinačne likove, prikazana slika društva u ovom burnom periodu. Kroz dinamičnu radnju provlače se i prepliću ljubav i mržnja, uvažavanje i prezir, humor i gorčina, međusobno uništavanje, ali i pomoć.

Svečana premijera održana je 4. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nakon dva mjeseca, publika u Andrićgradu imaće priliku da uživa u ovom veličanstvenom komadu u kojem uloge tumače: Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović i Nada Šargin.

Početak predstave zakazan je za 21:00 čas na Vizantijskom trgu.

U večernjim časovima posjetioci Andrićgrada imaće priliku da uživaju u koncertu poznate beogradske rok grupe „Riblja čorba“ koji će svojim nastupom upotpuniti vidovdansku svečanost, a ljubiteljima kvalitetne muzike prirediti spektakl.

Koncert će biti održan na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša, sa početkom u 23:00 čas. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Priča o gradu od kamena u Višegradu počela 5. januara 2011. godine, na promociji programa obilježavanja 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Već 19. juna iste godine, na tek ograđenom ušću Rzava u Drinu, kamen temeljac su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kome su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

Sa monumentalnim bistama u Andrićgrad su se „uselili“ Ivo Andrić, 2012. godine, i Petar Drugi Petrović-Njegoš, 2013. godine.

U Andrićgradu su se odavno, uporedo sa gradnjom, odvijale brojne i raznovrsne kulturne priredbe i manifestacije, Andrićev institut je okosnica istraživanja u vezi sa obilježavanjem 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a skoro pokretanje Univerziteta lijepih umjetnosti na ušće Rzava u Drinu dovešće uskoro studente sa raznih strana svijeta.

Srna