Vidovdan u Višegradu 2015. godine pamtiće se po otkrivanju spomenika u Andrićgradu najvećem srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.

Pored Iva Andrića, Petra Petrovića Njegoša i Tesla je dobio zasluženo mjesto u ovo čarobnom gradu od kamena.

Kako je Tesla duboko u sebi skrivao žal za rodnim krajem, dok je najveći dio svoga života provodio u Americi, tako i danasnji Srbi, koji naseljavaju tu mnogljudnu zemlju, čuvaju od zaborava svoj jezik, tradiciju i kulturu.

U čast Nikole Tesle a na poziv domaćina Andrićgrada Emira Kusturice, na Vidovdan su mladi članovi KUD-a „Gračanica“ iz Čikaga svojim nastupom obradovali sve posjetioce i pokazali da i „tamo daleko“ njeguju i baštine svoje porijeklo.

Uveseljavajući svečani trenutak otkrivanja spomenika našem najvećem naučniku ispred poslovne zgrade „HE na Drini“, odigrali su tradicionalne srpske igre sa Kosova, Šumadije, Like i Krajine a najviše emocija kod publike izazvli su horskim pjevanjem „srpske marseljeze“ TAMO DALEKO…..

Pitali smo tu mladu momčad i djevojke na koji način se bore da ostanu Srbi u Americi?

Dmitra Kovačević: „Otac mi je iz Gacka a majka iz Like. Najbitnije mi je da znam svoj srpski jezik koji ću prenijeti i svojoj djeci. Najteže nam je u školi jer tamo moramo govoriti samo engleski. Zato svake godine dolazimo u Srbiju i RS-u i bude nam lakše. Ovdje naučimo mnogo više i obogatimo svoj riječnik“.

Marko Bićanin: „Majka mi je iz Kraljeva a otac iz Peći sa Kosova. Srpski govorimo kada smo u kući i kada se međusobno družimo. Mi Srbi, često miješamo srpski i engleski ali uglavnom razgovaramo više na svom jeziku. Često se okupljamo oko crkve, tamo se družimo, učimo naše pjesme, igramo folklor. I kad bude došlo vrijeme da se ženim biraću Srpkinju“.

Sara Stojković: „Majka mi je iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj a tata iz Bosanskog Broda iz Republike Srpske. Svake godine na školskom raspustu odlazim tamo. Želim da ostanem Srpkinja u Americi. Borim se na razne načine da sačuvam svoj nacionalni identitet, svoju vjeru pravoslavnu. Idem u crkvu skoro svake nedelje sa drugarima. To mi je najbitnije u životu da znam govoriti srpski jezik. Kada odlazim iz otadzbine uvijek odlazim sa suzama. Ovdje je najljepše“.

Srećni, što se nalaze u otadzbini donijeli su i zahvalnicu domaćinu Andrićgrada profesoru Emiru Kusturici koju je prije uručenja sa najdubljim emocijama pročitala Dmitra Kovačević.

IMG_71041-750x500

“Draga braćo i sestre, Srbi i Srpkinje! Pripala mi je izuzetna čast i radost da vas u ime folklorne grupe „Gračanica“ iz Čikaga u ime roditelja i djece i svih koji se okupljaju oko srpske pravoslavne crkve a posebno u manastiru Nova Gračanica, pozdravim i zahvalim na vašem gostoprimstvu, pažnji i ljubavi.

Naša radost je veća jer smo se sastali danas na veliki praznik Vidovdan, sjećajući se davnog događaja kada su se Srbi sastali i pokazali svoje vječno opredijeljenje za Bogom i za Hristom. Pokazali su, kao što pjesnik kaže, da će se u srpskom narodu dogoditi jevanđelje. Pokazali su da je današnji praznik odredio srpsku prošlost a određuje i sadašnjost i budućnost. KUD „Gračanica“ djeluje oko 40 godina čuvajući ono najvrednije blago koje krasi srpski narod. Igrom, pjesmom u narodnim nošnjama iz svih srpskih zemalja u kojima je utkana suza majke Jugovića, kosovske devojke i male Milice, mi svjedočimo i ispovijedamo svetosavski i kosovski zavjet koji je jedini put roda našega. Srećan praznik draga braćo i sestre!“

Instruktor folklorista Dragana Karadzić-Ždrale, rodom iz Čajniča, kaže da na proputovanju kroz Srbiju, RS i Crnu Goru, mladi obilaze drevne manastire, crkve i muzeje i na taj način se upoznaju sa najvjernijim čuvarima pravoslavlja.

Posebna čast im je bila učešće na vidovdanskim svečanostima u Andrićgradu.

„Djeca su imala veliku tremu. Oni su doživjeli dolazak u RS-u sa posebnim emocijama jer su dosta slušali u Americi od svojih roditelja o svemu šta se ovdje događalo u nedavnoj prošlosti i šta su ljudi preživljavali. Andrićgrad je za njih veličina u kojem se ne smiju obrukati ako bi zaboravili riječi pjesme tokom izvođenja pred publikom. Primili su to kao veliku odgovornost i evo, pokazali su da mogu nastupati uporedo sa djecom iz ovih krajeva“, kazala je Dragana.

Ona ističe veliku požrtvovanost njihovih roditelja koji nastoje da im potomstvo sačuva nacionalni identitet kroz očuvanje srpskog jezika i njegovanje tradicionalnih običaja. „Oni vozare i po 80 kilometara u jednom pravcu da bi vježbali folklor.To čine iz velike želje da djeci usade da je jako bitno znati ko su i kome pripadaju? Ima toliko talentovane djece da i sami dolaze na probe koje se održavaju jednom sedmično i to samo dok traje škola“, navodi Ždrale.

Uz KUD „Gračanica“ doputovao je i Aleksandar Žigić,novinar i urednik Radio Avale u Čikagu i „Srpske razglednice iz Amerike“ koja se emituje na satelitskom programu RTSa. Oduševljen prirodnim ljepotama Zlatibora, Mokre Gore i Višegrada, kaže da će njegova naredna reportaža početi iz Andrićgrada koju će gledati Srbi u Čikagu. „Procjene su da na tom prostoru Amerike živi oko 300.000 Srba. Biće mi zadovoljstvo prenijeti sve utiske sa ovih prostora, jer naše ljude tamo vuče jaka nostalgija za otadzbinom“, kazao je Žigić ističući da su i djeca imala priliku da odu na ekskurziju na Floridu ili Havaje ali ne, oni su željeli u Srbiju.

RTRS, Mira Andrić