U multipleksu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je počeo festival ruskog filma, tokom kojeg će biti prikazano sedam filmova.

Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta rekla je otvarajući festival, da je Drugi svjetski rat ovogodišnja tematika filmova koji će biti prikazani.

„Srbi i Rusi imaju nesreću da su učestvovali i strahovito stradali u oba svjetska rata, ali su tako izgradili bogatu istoriju koja će uvijek biti inspiracija, kako književnicima tako i filmskim stvaraocima“, rekla je Ćećezova.

Ona je dodala da je riječ o filmovima najvišeg umjetničkog ranga u kojima se kriju simbolika, tradicionalnost i vizuelna raskoš.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva rekla je da su filmove za drugu po redu reviju, čija je tema Drugi svjetski rat, odabrali zajedno sa proslavljenim režiserom i direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom.

„Predložili smo najkvalitetnije filmove i zajedno smo odabrali sedam filmova koji će biti prikazani“, rekla je Ivljeva i dodala da je velika čast biti u Andrićgradu i organizovati Drugu reviju ruskih filmova.

Ona je istakla da je riječ o ratnim i antiratnim filmovima, koji govore o humanizmu, o vjeri čovjeka u mir, u dostojanstven život, o ljubavi prema zemlji.

Nakon otvaranja prikazan je film „Ždralovi lete“ iz 1957. godine režisera Mihaila Kalatazova.

Festival su organizovali Ambasada Rusije u BiH i Andrićgrad.

Srna