Povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca Ive Andrića u subotu 21. marta 2015. sa početkom u 20:00 časova i u nedelju 22. marta sa početkom u 17:00 časova u velikoj sali bioskopa „Doli Bel”, biće održana promocija i projekcija dokumentarnog serijala „Biti čovek – Ivo Andrić”.

Autor i producent serijala je Sonja Mihajlov, reditelj Miljan Glišić, a rađen je prema scenariju Danice Pajović i Mihajlovljeve i produkcijske kuće „Stanković & sinovi”.

Serijal prati uzbudljiv životni put Ive Andrića i sniman je u devet gradova bivše Jugoslavije koji su obeležili njegov život: Travnik, Sarajevo, Zagreb, Zenica, Guča Gora, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Herceg Novi.

Takođe, serijal se sniman i na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu – gradu u kome je taj nobelovac najduže živeo, napisao svoja najveća dela i koji je najviše voleo, dok su segmenti snimani u Krakovu i Stokholmu.

Prvi put posle više od pola veka jedna filmska ekipa iz Srbije je snimala u Nobelovom komitetu u čuvenoj rokoko sali gde se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gde se održava ceremonija dodele i u Gradskoj kući gde švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za laureate tog prestižnog priznanja.

Sonja Mihajlov nas tokom četiri epizode vodi kroz biografiju i stvaralaštvo jedinog jugoslovenskog nobelovca. Njeni brojni sagovornici bacaju novo svetlo na privatan život, ideološko opredeljenje, diplomatsku karijeru i umetničke uzore velikog književnika, ali i definišu sociokulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić.

U serijalu govore: prof. dr Darko Tanasković, dr Miloš Ković, reditelj Emir Kusturica, dr Žaneta Đukić Perišić, književnik Muharem Bazdulj, Veliki majstor VRLS dr Ranko Vujačić, mr. sc. Velimir Visković, dr Radojević Mira, direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, akademik Dragoslav Mihailović, slikar Dimitrije Marić, pesnikinja Bosiljka Pušić, teatrolog Jovan Ćirilov, Zona Kalember, Kansliansvarig Svenska Akademien, Nobelov komitet Odd Zschiedrich

ivo-andric

O SERIJALU:

Na prostoru rastrzanom velikim silama i unutrašnjim podelama, na poprištu ustanaka i svetskih ratova, jedan siromašni dečak iz provincije strpljivo i postepeno izrasta u intelektualca, diplomatu i velikog pisca koji će dostići svetsku slavu. Njegov dar izranja iz sukoba i haosa, njegove misli iz kulture Istoka i Zapada, a teme – iz narodnih predanja i teške istorije Balkana. Njegova uzbudljiva biografija ravna je njegovom stvaralaštvu i predstavlja ontogenezu HH veka koji nikako da ostane za nama. Ovo je priča o Ivu Andriću“.

Sinopsis:

Prva epizoda: NEMIRI (1892-1914)

Detinjstvo i ranu mladost Iva Andrića obeležili su smrt oca, odvajanje od majke, odrastanje u Višegradu i stasavanje u Sarajevu. Malo poznati detalji iz formativnih godina Iva Andrića prate odrastanje jednog buntovnog pesnika čija je krila surovo podsekao Prvi svetski rat.

Druga epizoda: EX RONTO (1914-1925)

Andrićeva mladost prebrzo je nestala pred strahotama rata i mučne robije. Zreliji i oprezniji Andrić stiže u Beograd s aurom ukletog mladog pesnika koji je počeo da piše prozu. Prvi put ga vide oči žene koja ga nikada neće napustiti, čak ni kada zavoli drugu. Spletom okolnosti ulazi u diplomatiju, dok mu književni ugled nezadrživo raste. Sledi poziv od uticajnog tajnog društva koji samo potvrđuje Andrićev status u kulturnoj eliti Kraljevine.

Treća epizoda: Gospođica (1925-1945)

Ivo Andrić doživljava fatalnu ljubav i najstrašniji rat koji je svet ikada video. Život i pisanje pod nemačkom okupacijom i savezničkim bombama manje su strašni od etičkih i moralnih dilema čoveka koji želi da živi samo ako ostane čovek.

Četvrta epizoda: Na Drini ćuprija (1945-1975)

Ivo Andrić kao most između kultura Kraljevine i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, trpi udarce sa obe obale. Ali reka njegovog detinjstva naučila ga je da kroti bujice i Andrić uspeva da ispliva snažniji i sjajniji nego ikada. Konačno doživljava zlatnu jesen svog burnog života i karijere samo da bi, kako sam kaže, „u jednom trenu sve moje sagorelo”.

Serija „Biti čovek- Ivo Andrić” predstavlja svež, ljudski pogled na manje poznatu stranu našeg najvećeg pisca.