Na prigodnoj svečanosti 26. januara, u kompleksu Andrićgrada u Višegradu, otvoren je novi, reprezentativni restoran „Zlatna Moruna“, čime su ugostiteljski sadržaji u ovom kulturnom, edukativnom, obrazovnom i turističkom kompleksu dodatno kompletirani.

Prvi gosti „Zlatne morune“, smještene u glavnoj ulaznoj kuli Andrićgrada, bili su učesnici osmog filmsko-muzičkog festivala „Kustendorf“, koji je krajem januara održan na Mećavniku u Mokroj Gori, među kojima je bio i poznati američki režiser meksičkog porijekla, Alfonso Kuaron.

Idejni tvorac i većinski vlasnik Andrićgrada, poznati režiser Emir Kusturica, je pojasnio da je novi restoran u ovom zdanju od kamena dobio ime po nekada čuvenoj beogradskoj kafani „Zlatna moruna“, u kojoj su se prije Prvog svjetskog rata okupljali članovi „Mlade Bosne“.

restoran-2

- Želimo da ovdje, u Andrićgradu, oživimo tu vezu sa slobodarskim idejama mladobosanaca u borbi protiv ondašnje tiranije, pojasnio je Kusturica.

Zidovi ovog, po svemu neobičnog restorana oslikani su freskama poznate umjetnice Bisenije Tereščenko, koja je autor čuvenog mozaika u ulici „Mlade Bosne“ u ovom kompleksu, na kome su ovjekovječeni likovi Gavrila Principa i njegovih mladobosanaca.

restoran-3

- Gospođa Tereščenko je na fantastičan način uspjela da tehniku mozaika prenese na fresku, na kojoj su u novom restoranu oslikani poznati likovi, kojima je dat novi kontekst, rekao je Kusturica, dodavši da posjetioci restorana imaju utisak da na zidovima paralelno gledaju dva filma.

Kusturica je pojasnio da će Tereščenkova i ubuduće biti glavni slikar Andrićgrada.

Slavko Heleta