Kustendorf u Andrićgradu. Gosti festivala koji se već četvrti dan održava na Mećavniku obišli su Andrićgrad gde im je domaćin bio Emir Kusturica.

Ovo je jedan veliki građevinski poduhvat, još jedan dokaz da kultura gradi civilizacije, a ne civilizacije kulturu! – rekao je režiser Alfonso Kuaron, pošto je prošetao ulicama grada.

Fasciniran sam činjenicom da je jedan veliki sineasta napravio ovakav graditeljski poduhvat – nastavio je tvorac hitova „Velika očekivanja“, „I ja tebi kevu“, „Potomci“.

Na trgovima i ulicama Andrićgrada, Kusturica je gostima pričao istoriju grada ali i istoriju ovih krajeva.

Goste je najviše zadržao ispred mozaika sa likovima Principa i Mladobosanaca.
Kuaron-i-Tavernije-u-Andricgradu-2
Ovde smo obeležili početak Prvog svetskog rata, suprotstavili se pokušajima revizije istorije koji su došli iz Kanade, Velike Britanije, SAD… Mladobosanci su bili slobodarska organizacija koja je ubistvom Franca Ferdinanda oslobodila poslednje evropske robove – pričao je Kusturica Kuaronu, Tavernije, Voriku Torntonu.

Usput ih je podsetio na priču o Hitleru koji je tražio da mu se na noge donese tabla kojom je bilo obeleženo mesto atentata u Sarajevu.

Sada smo ovde napravili mozaik, novi fašisti teško će ga skinuti – poentirao je Kusturica.

Gosti su saznali i da je čitav grad, koji su obilazili skoro sat, nastao za samo tri godine, da je kamen kojim je zidan star između 150 i 200 godina…

Šetnja svetskih zvezda Andrićgradom završena je otvaranjem restorana „Zlatna moruna“. Ime je dobio po restoranu u Beogradu u kome su se u svoje vreme okupljali Mladobosanci…

U restoranu, na slikama na zidovima, Tavernija, Kuarona, druge goste čekalo je posebno društvo, imaginacija umetnice Bisenije Tereščenko… Obama koji gleda šibicare, na drugom kraju Putin, Kusturica, Tesla, Meša Selimović, Matija Bećković…

iskra.co | Foto: Z.Šaponjić