Jedini filmski projekat kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata – „Branio sam Mladu Bosnu„, reditelja i senariste Srđana Koljevića, premijerno je prikazan u bioskopu „Dolly Bell“ u Andrićgradu.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je ovo prvi put da se film „Branio sam Mladu Bosnu“ prikazuje u Republici Srpskoj, odnosno u istoimenoj Ulici Mlada Bosna, istakavši da je prava rijetkost da ulica i film nose isti naziv.

Kroz ovo filmsko ostvarenje Srđana Koljevića glumci su ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su kroz tumačenje mladobosanaca donijeli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču“ , rekao je Kusturica.

On je dodao da precizna i detaljna rekonstrukcija suđenja Gavrilu Principu i mladobosancima, optuženima za veleizdaju i atentat, otkriva mnogo toga, a prije svega životnu priču časnog advokata Rudolfa Cistlera.

Koljević je rekao da je film priča o „Mladoj Bosni“ i sarajevskom atentatu iz ugla Rudolfa Cistlera, koji je nesebično odlučio da brani optužene, izvrgavajući sebe opasnosti od linča.

Takva vrsta hrabrosti je rijetka i danas i zato sam smatrao da je važno ispričati ovu priču“ , kaže Koljević.

On je izrazio zadovoljstvo što publika prepoznaje univerzalnost ove priče i što su mladi glumci shvatili suštinu ideje slobode kojom se ovaj film bavi.

Ovog filma sigurno ne bi bilo da nije bilo pomoći Emira Kusturice, u trenucima kad nam niko nije pomagao Kusturica je bio tu i ovo je srećan rezultat, koji cijeni publika“ , rekao je Koljević.

premijera-mlada-bosna

Vaja Dujović kaže da je ovo njena prva uloga u filmu i da je prezadovoljna reakcijom publike.

Jako sam uzbuđena, a posebno zato što sam ovako divnim povodom došla u Višegrad i Andrićgrad. Ovo je jedinstvena prilika da vrijeme provodimo sa Emirom Kusturicom, koji nas je jako lijepo ugostio kao domaćin“ , kaže Dujovićeva.

Miloš Đurović, koji je u filmu tumačio ulogu Gavrila Principa, rekao je da je imao veliku odgovornost tumačeći ovaj istorijski lik.

Odlučio sam da predstavim Gavrila Principa onako kako ga vidim i da osjetim njegovu težnju za slobodom“ , rekao je Đurović.

Film „Branio sam Mladu Bosnu“ prvi put je sinoć prikazan u Republici Srpskoj, a Andrićgrad je dobio ekskluzivno pravo da se samo u njemu prikazuje ovaj film koji će biti na repertoaru do 11. decembra u 20:00 časova.

SRNA