Knjige „Srbi svi i svuda“ Vuka Stefanovića Karadžića i „Dnevnik“ Miodraga Petrovića promovisane su danas u Andrićevom institutu u Andrićgradu, u okviru naučnog skupa posvećenog Branku Ćopiću.

Dušan Ivanić sa Univerziteta u Begradu precizirao je da se knjiga „Srbi svi i svuda“ sastoji od predgovora izdanjima pjesama, gramatike, srpskog rječnika, pripovjedaka, poslovica, prevoda Novog zavjeta, iz kritika, članaka, pisama i bibliografskih priloga.

Kada sam se opredeljivao za naslov učinilo mi se da on potpuno odgovara Vukovom radu od njegovog izlaska u javnost do poslednjeg životnog daha. On je uvek imao jedan cilj, a to je da srpski narod, posle jedne od najvećih katastrofa, postane svestan svog pravog jezika, svoje baštine, običaja i novije istorije“, naglasio je Ivanić.

Jovan Pejčić sa Univerziteta u Nišu rekao je da je „Dnevnik“ Miodraga Petrovića, koji je objavio Andrićev institut, jedna od mnogih knjiga karakteristična po tome što je u isto vrijeme dnevnik slikara i ratnika.

Dnevnik` će biti kao dragulj u svakoj biblioteci u kojoj se nađe, koliko zbog istorijskih svjedočanstava tako i zbog likovnih stvaralaca“, napomenuo je Pejčić.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš istakla je da predstavljanjem dvije knjige Institut pokazuje koliko živo, objektivno i konkretno učestvuje u naučnom životu Republike Srpske i Srbije.

Biblioteku srpski klasici počinjemo knjigom `Srbi svi u svuda`, zbirkom polemičkih i kritičkih tekstova i uvodnih tekstova Vuka Stefanovića Karadžića koju je priredio Dušan Ivanić, a ediciju iz književnog arhiva započinjemo knjigom ratničke dnevne proze poznatog slikara Miodraga Petrovića, koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata bilježio zapažanja u obliku malih priča i ilustrovao ih crtežima i slikama“, pojasnila je Vraneševa.

Ona je dodala da u ovoj godini Odjeljenje za književnost planira da započne novu ediciju koja će biti o srpskim klasicima.

Nadamo se da će ove knjige privući pažnju kulturne i naučne javnosti i da će tako Andrićev institut postati ključna ustanova i temelj kulturnog i naučnog razvoja naše zemlje“, istakla je Vraneševa.

SRNA / Jovana Borovčanin