Koncert duhovne muzike u Galeriji Andrićevog instituta 27.12.2014. godine sa početkom u 20:00 časova.

Na ovom izuzetnom koncertu nastupa Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, najstariji ansambl ove vrste kod nas osnovan 1838. godine koji zauzima jedno od najznačajnijih mijesta u muzičkoj istoriji srpskog naroda i kulture.

Horom diriguje Vera Carina, koja je svoje studije završila na Kijevskom konzervatorijumu.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo osnovano je prije 176 godinu, 29. marta 1838. pri Uspenskom hramu u Pančevu. U to doba, ni jedan grad u Srbiji nije imao organizovano pjevačko društvo, tako da je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo (PSCPD) postalo svijetla tačka i ishodište duhovnog pojanja, koje je tek kasnije zahvatilo i druga mjesta.

Od dana osnivanja, do današnjih dana, Društvo je imalo i ima, dug i plodonosan život. U njemu su svoje mijesto uvijek nalazili najugledniji građani Pančeva.

Sudbina Društva podsjeća na sudbinu pravoslavnog hrišćanina krajem devetnaestog i tokom burnog dvadesetog vijeka. Neraskidivo je vezana za istoriju naše zemlje. Bilo je mnogo teških perioda, iskušenja i izazova. Ipak, nadahnuto Božanskom ljubavlju i predvođeno najznačajnijim stvaraocima kao što su Nikola Đurković, Prota Vasa Živković, potom Kornelije Stanković koji je posvetio „Božestvenu službu“ upravo pančevačkom Društvu, zatim Davorin Jenko, pa Mita Topalović, Jovan Bandur, dr Mihovil Tomandl i drugi veliki nesebični ljudi.

Društvo nikada nije prestajalo da djeluje.