Velika nagrada humanitarne organizacije Japansko društvo uručena je večeras u Beogradu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Kusturica je naglasio da je dobro da se za neprofesionalni humanistički rad dobije nagrada, posebno u vrijeme kada se tim radom bave profesionalci.

Ja sam svoj život usredsredio na projekte, a jedan od njih je humanizacija životnog prostora“, istakao je Kusturica.

Kusturica je istakao da ga opsjeda to kako su Japanci uspjeli uz ideju skromnosti, koja je sada, zbog globalizacije, izgubila svoju osnovnu poruku.

Kad sam rastao, majka me učila da budem skroman, a danas ne daj Bože da majka to kaže djetetu, jer propade u velikom svijetu“, dodao je Kusturica, koji je nagradu večeras primio zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kusturica je naveo da je tajna da se bude skroman, i u isto vrijeme da se prave velika djela, ono što Japan skriva u sebi.

To je spoj introverzije i ekstravertnosti, koju, nažalost, mi nemamo, a koju bi trebalo da savladamo, i da savladamo našu eksplozivnu narav i prirodu“, istakao je Kusturica.

On je rekao da Japan upravo pruža priliku da se nauči kako se može živjeti u društvenoj koheziji i ravnati jedni prema drugima, a u isto vrijeme ostati individua.

Više sam nego srećan što u toj dilemi da li sam humanista ili režiser, mogu da dodam i da sam gitarista“, našalio se Kusturica.

Velika nagrada dodijeljena je proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici kao stvaraocu i humanisti za izvanredan doprinos razvoju kulturne svijesti u regionu, posebno u Srbiji i Srpskoj, kao i za doprinos afirmaciji kulture, istorije i tradicije Srba i ostalih narodnosti koje žive na ovim prostorima, te za realizaciju dugoročnih projekata na Mokroj Gori i Andrićgradu, kojima se afirmišu kulturne i druge trajne vrijednosti.

Pored Kusturice nagrade su još uručene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Velika nagrada Japanskog društva dodijeljena je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za sveukupan doprinos razvoju društva, ekonomije, bezbjednosti Srpske i regiona, kao i za doprinos podizanju ugleda Republike u regionu i van regionalnih granica, navodi se u obrazloženju nagrade Japanskog društva, srpske neprofitne organizacije čiji je cilj zbližavanje naroda Srbije i Japana.

Dodiku je nagrada dodijeljena i za pokretanje sveukupnih društvenih reformi, za doprinos u realizaciji nove etape progresa društva i podizanje nivoa međudržavnih, međunacionalnih i opštih ljudskih odnosa u Srpskoj.

Premijeru Srbije Vučiću Velika nagrada dodijeljena je za doprinos razvoju Srbije, otpočinjanjem sveukupne društvene reforme, posebno za izvanredne napore koje čini u izgradnji novog, savremenog društvenog uređenja zasnovanog na najvišim svjetskim standardima.

Prijedlog za Veliku nagradu daje žiri sastavljen od eminentnih javnih ličnosti iz svijeta kulture i obrazovanja, a nagrade se dodjeljuju laureatima na godišnjoj svečanosti.

Japansko društvo je srpska neprofitna organizacija koja zbližava narode Srbije i Japana uzajamnim razumijevanjem, uvažavanjem i saradnjom, s ciljem njegovanja konstruktivnog, skladnog i dinamičnog odnosa između dva naroda.

Velika nagrada humanitarne organizacije Japansko društvo uručena je Dodiku, Vučiću i Kusturici u Klubu narodnih poslanika Srbije u Beogradu.

SRNA