Istorijska drama “Branio sam Mladu Bosnu”, u kojoj scenarista i reditelj Srđan Koljević faktografijom, originalnim zapisima, filmskom fikcijom i emocijama govori o Mladobosancima, njihovim idealima i mladom advokatu Rudolfu Cistleru koji ih je časno branio, premijerno će biti prikazana u petak, 05. decembra 2014. godine u 20:00 časova u multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu uz prisustvo glumačke ekipe (Vaja Dujović, Vuk Kostić, Marko Pavlović i Miloš Đurović). Publici će se predstaviti i scenarista i reditelj Srđan Koljević, kao i umjetnički direktor Slobodan Terzić i direktor fotografije Goran Volarević.

 

Radnja filma počinje oktobra 1914, političko-sudskim procesom austrougarske vlasti protiv Gavrila Principa i Mladobosanaca optuženih za veleizdaju, koji su uhapšeni nakon atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. U trenutku kada se Prvi svjetski rat već rasplamsava, mladi advokat austrijskog porijekla Rudolf Cistler, izabran da po službenoj dužnosti brani Mladobosance, dirnut njihovim idealizmom i uvjerenjima uspjeva da sa pravne strane obori optužnicu. Iako su Princip i Mladobosanci unaprijed bili osuđeni, dok sudski proces nije ni započeo, njegova odbrana ušla je u svjetske pravne udžbenike i do danas je ostala univerzalni moralni uzor…

mlada-bosna-2

Scenarista i reditelj Srđan Koljević za svoje filmsko ostvarenje kaže da je bilo važno ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanoj u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primjeri rijetki, i zato što danas nedostaju više nego ikada.

U filmu učestvuju naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, kao i cijela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…

Producent je Zoran Janković, direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, umjetnički direktor Slobodan Terzić, masker Marinela Spasenović, a za muziku je angažovana Biljana Krstić.