Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je danas da je u novembarskom broju „Istorijskih svesaka“, koji je posvećen Srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, naznačajnije to što obiluje mnoštvom podataka koji potkrepljuju ideju da je srpska vojska bila dobro organizovana.

Hipotetičke teorije govore da bi nas bilo 40 miliona da nismo učestvovali u ratu, ali one, naravno, ne vrijede. Koristan podatak je da mi danas imamo državu koja se zove Republika Srpska“, rekao je Kusturica u Andrićgradu na promociji novog broja „Istorijskih svesaka“.

Kusturica, koji je glavni i odgovorni urednik „Istorijskih svesaka“, ističe da se, svaki put kada u istoriji dolazi do revizije, pale „crvene lampice“.

Prema njegovim riječima, navodi iz „Istorijskih svesaka“ još su jedna potvrda da je odmah iza Balkanskog rata, posebno sa Bugarima i Rumunima, došlo do Prvog svjetskog rata, ali naravno ne krivicom Srba.

Kusturica kaže da su se u tom ratu pojavljivali do tada neviđeni ratni geniji na evropskom tlu, da bi poslije ista ta snaga, po starom balkanskom običaju, bila trošena na pogrešan način u ratu.

On je naveo da je jedna od tema jedanaestog broja „Istorijskih svesaka“ i politika Austrougarske prema Srbiji 1913. godine.

Novi broj donosi i Izvještaj profesora Moskovljevića o srpskim đacima u Rusiji za vrijeme Prvog svjetskog rata, Istorijski izvor: Predviđanje budućnosti ili zašto je Rusija stupila u Svjetski rat, te tekst o stranim medicinskim misijama u Srbiji 1914. godine i druge teme.

Zbornik „Istorijskih svesaka“ u kojem će biti objedinjeni svi brojevi biće predstavljen do kraja godine.

SRNA – Jovana Borovčanin