Jedna od šansi Srbije da se probije na evropsko turističko tržište bila bi objedinjena turistička ponuda od Mećavnika u Mokroj Gori do Andrićgrada u Višegradu, ocenili su predstavnici turističkih organizacija ta dva pogranična mesta u BiH i Srbiji. „Ponuda koja bi obuhvatila Mokru Goru, Mećavnik, (uskotračnu železničku prugu) Šargansku osmicu,

Andrićgrad, bila bi neponovljiv turistički paket u ovom delu Evrope“, kazao je agenciji Beta domaćin Andrićgrada Ljubomir Jelisijević. On je objasnio da je Andrićgrad kulturni, administrativni, i edukativni turistički kompleks, smešten na poluostrvu između reka Drine i Rzava i da je želja idejnih tvoraca tog grada da se što više mladih vrati pravim vrednostima. Andrićgrad je otvoren za turiste pre samo tri godine, a godišnje ga poseti oko 100.000 ljudi.

Trenutni smeštajni kapaciteti Andrićgrada, koji se nalazi na 300 metara od „ćuprije“ na Drini, jeste 150 ležajeva, ali će se sledeće godine završiti izgradnja hotela sa 54 sobe i oko 100 kreveta u tom kompleksu, kazao je Jelisijević. Prema njegovim rečima, turisti dolaze iz celog sveta, a osim iz bivših jugoslovenskih republika, najviše ih dolazi iz Japana i Austrije. Andrićgrad je nastao kao ideja reditelja Emira Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu, inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića, a kako je dodao Jelisijević, Ivo Andrić je jedini nobelovac koji ima „svoj grad“.

Turistima je, prema njegovim rečima, zanomljivo to što je Andrićgrad mešavina različitih epoha i stilova – vizantijski, otomanski, renesansa, klasicizam. Neki od sadržaja u tom gradu su renesansno pozorište, replika srednjovekovnog manastira Dečani, Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku. Kompleksom upravlja preduzeće Andrićgrad, čiji su vlasnici reditelj Emir Kusturica, opština Višegrad i Vlada Republike Srpske.

Emir Kusturica je 2002. godine u Mokroj Gori počeo izgradnju etno sela Mećavnik, poznatijeg kao Drvengrad. Kako je rečeno agenciji Beta u turističkoj organizaciji tog mesta, taj projekat oporavio je privredu na tom području, jer je u turističkom kompleksu zaposleno oko 80 odsto lokalnog stanovništva. Godišnje Mećavnik poseti oko 100.000 ljudi. Karakterističan je po malim drvenim kućama, od kojih je svaka kućica autentična, oslikana i uređena na drugačiji način.

U Drvengradu se organizuju brojne kulturne manifestacije poput „Zavičajni dani“ i „Kustendorf film festival“.

Izvor: BETA