Veslačka reprezentacija Rumunije sveukupni je pobjednik Balkanskog prvenstva u Višegradu sa osvojenih 13 zlatnih medalja i je tako odbranila titulu najuspješnije selekcije sa prošlogodišnjeg šampionata.

Nakon što su prvog dana osvojili devet medalja, od čega je bilo šest zlatnih, Rumuni su se završnog dana takmičenja čak sedam puta okitili najsjajnim odličjem i tako sa ukupno 18 odličja zauzeli prvo mjesto u ukupnom plasmanu.

Današnji program je počeo trkom jednosjeda, gdje je slavio Rumun Constantin Adam (07:56,21) ispred takmičara iz Bugarske i Turske, da bi nakon njih slavio grčki muški četverac (Antonis, Vardakas, Nasios, Papadimitriou) sa rezultatom 06:59,14, dok su se srebrom okitili Bugari, a bronzom Rumuni.

U narednoj trci nove šampionke Balkana u ženskom teškom četvercu postale su Rumunke (Sava, Rosu, Bodnar, Anghel) sa vremenom 07:24,48, ostavivši iza sebe posadu Grčke i Bugarske, a dominaciju Rumuna nastavio je dvojac Tiganescu – Chiruta (07:37,40), koji je pobjedio ispred ekipa Bugarske i Grčke.

U muškom teškom četvercu najbolji su bili veslači iz Grčke (Mpallis, Kalandaridis, Armeniakos, Athanasiadis) sa rezultatom 06:38,33, svega 66 stotinki su bili bolji od drugoplasirane Rumunije, a treći su bili Turci, da bi već u narednoj trci Rumuni uzvratili Grcima i to u ženskom dvojcu gdje su slavile Georgiana Vasils i Georgiana Parascanu (08:22,20), druge su bile Grkinje, a treće Bugarke.

U finalu ženskom jednosjeda zlato je osvojila Sofia Asoumanaki (08:38,59) ispred Ljiljane Jošić koja je donijela danas prvu medalju za Srbiju i trećeplasirane Desislave Georgieve iz Bugrske. Stopama svoje sunarodnice krenule su i Miona Mitrović i Milica Slijepčević osvojivši svoje drugo odličje u Višegradu. Nakon bronze u četvercu, njih dvije su došle i do bronzanog odličja i u dvojcu, a ispred njih su bile juniorske svjetske šampionke Elena Logofatu i Nicoleta Pascanu iz Rumunije (07:49,97), dok je srebro osvojila posada Grčke.

U muškom četvercu su već po navici sa ovog Balkanskog prvenstva slavili Rumuni (Birsan, Adam, Chioscana, Ilic) sa vremenom (06:31,39), dok su za njima zaostali četverci Grčke i Srbije. U zadnjoj trci Balkanskog prvenstva u Višegradu, pobjedio je osmerac Rumunije (Grosen, Paval, Dedu, Tudosa, Radu, Bejan, Mihaita, Macovici i kormilar Cristescu) koji je stazu od 2000 metara prešao u vremenu od 06:01,97, ispred posada Srbije i Grčke.

Na kraju su u Andrićgradu dodijeljene medalje najboljima, a nova predsjednica Balkanske veslačke federacije Izabala Lipa, petostruka olimpijska šampionka, primila je zastavu te organizacije od predsjednika Veslačkog saveza BiH Nebojše Markovića i poželjela dobrodošlicu svim takmičarima naredne godine u Rumuniji.

Kompletne rezultate drugog dana Balkanskog prvenstva u Višegradu možete preuzeti OVDE

Rang listu Balkanskog prvenstva u Višegradu možete preuzeti OVDE

Sportbal – Dejan Jovičić / 058.ba