Nakon prvog dana Balkanskog prvenstva u veslanju u Višegradu, najuspješniji su veslači Rumunije sa ukupno devet medalja, a prate ih Bugari sa pet.

Na veslačkoj stazi u naselju Sase održana su prva takmičenja na šampionatu Balkana, koje po prvi put orgaizuju Višegrad, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina. Zbog niskog vodostaja Drine, odlučeno je da takmičari kreću jedan po jedan, sa minutom razmaka, kako bi svi imali jednake uslove.

U prvoj trci u ženskom juniorskom lakom četvercu slavile su Rumunke (Petreanu, Mihai, Vasile, Parascanu) sa vremenom 7:55,18, dok su drugo mjesto osvojili Bugarke sa skoro minut i po zaostatka.

Novo slavlje Rumunima donio je Cosmin Pascari (8:02,83) pobjedivši u juniorskom skifu, ispred Najdenova iz Bugarske i Vasilciosa iz Grčke.

Rumunsku dominaciju nastavili su Hirgan i Izvoranu u juniorskom dubl-skulu (7:18,07), srebro je pripalo Grcima, a bronza reprezentativcima Turske.

Prvo veliko slavlje za domaće navijače priredio je četverac iz Srbije (Zoran Rajić, Marko Ristić, Dušan Slavnić i Uroš Dimitrijević) koji se okitio najsjajnim odličjem sa vremenom 6:34,89, drugo mjesto je pripalo Grcima, a treće Rumunima.

Nakon njih nastupio je ženski četverac, gdje su Asoumanaki Sofia, Zerva Aikaterini, Giannou Paraskevi, Mamalou Dimitra donijele prvo zlato Grčkoj na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu u junirskom četvercu sa vremenom (7:19,34), ispred Rumunki i selekcije Srbije.

Prvo zlato Turskoj donio je dvojac Aslan i Guven (7:21,14), a iza njih su ostali posade Rumunije i Grčke. Valja napomenuti da su u toj trci i nastupili predstavnici Bosne i Hercegovine Vladan Nedić i Igor Milošević koji su zauzeli peto mjesto.

Nakon ženskog četverca, novo zlato selekciji Grčke donio je teški dvojac Stefanos i Ioannis sa vremenom 6:57,76, srebrno odličje je otišlo u Tursku, a bronzano u Srbiju.

Kao što su uzeli tri zlatne medalje u prve tri današnje discipline, tako su takmičari Rumunije uzeli i u zadnje tri. Prvo je Ancuta Bodnar u finalu skula slavila sa rezultatom 8:44,38 ispred Grkinje i Bugarkinje, nakon nje je ženski dvojac Sava i Anghel pobjedio sa vremenom 7:56,30 a iza njih su ostali dvojci Grčke i Bugarske.

Na kraju, u zadnjoj disciplini dana, u muškom osmercu sa kormilarom do zlata su došli Rumuni (Catruna, Chelaru, Staut, Moglan, Berariu, Levaci, Tiganescu, Chiruta i kormilar Cristescu) sa rezultatom 6:24,20, srebro je pripalo osmercu Bugrske, a bronza je otišla u Grčku.

Nakon trka, takmičari su prešli u Andrićgrad, gdje su održane svečane ceremonije dodjele medalja, a takmičenje se nastavlja sutra od 10 časova.

Sportbal – Dejan Jovičić

[portfolio_slideshow id=6781]