PRVI ROMAN I ZBIRKA DJEČIJE POEZIJE

 U biblioteci knjižare „Ili ili“ u Andrićgradu 1. avgusta su promovisane dvije nove knjige višegradskog književnog stvaraoca Sava Škobića.

Ljubiteljima pisane riječi promoteri, profesorice književnosti Dijana Inđić Milošević i Miljana Prodan, predstavile su prvi Škobićev roman „Da je sreće i pameti“ i novu zbirku pjesama za djecu „Amor u srcu“.

-„Nakon brojnih knjiga sa dramskim komadima i zbirki pjesama u svom prvom romanu Savo Škobić, kroz 16 poglavlja, nudi čitaocima ispovjest čovjeka iz male sredine, u kome opisuje čovjekovu borbu sa malograđanskom birokratijom“, – naglasila je Dijana Inđić Milošević, dodavši da autor znalački ukazuje na djecu, kao male ljude, koje treba poštovati da bi vam vjerovala.

Predstavljajući zbirku dječijih pjesama „Amor u srcu“ Miljana Prodan je podsjetila da je svaka Škobićeva pjesma novo zapažanje i svojevrsni opis dječijeg poimanja svijeta.

Na promociji su učestvovali recitatori Srednje škole „Ivo Andrić“ i Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ iz Višegrada, a u muzičkom dijelu programa srednjoškolke Nina Kalinić i Ana Šijaković.

Savo Škobić rođen je u Travniku, a od rane mladosti do 1994. godine živio je i stvarao u kulturi Novog Travnika, nakon čega mu je životna i stvaralačka destinacija Višegrad.

U Novom Travniku je režirao 25 pozorišnih predstava za djecu i odrasle, od kojih je šest napisao. U svom novom zavičaju-Višegradu od 1997. do 2012. godine režirao je 50 pozorišnih predstava, od čega je 22 napisao.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, pogotovo nakon penzionisanja, brojna njegova djela, od 17 napisanih, čekaju štampanje. Ipak je do sada objavio tri zbirke pozorišnih predstava za djecu i tri zbirke komedija za odrasle. Svoje pjesme objavljivao je u brojnim zbornicima, a kako je najavio, drugi njegov roman je spreman za štampanje, a treći je u rukopisu.

Slavko Heleta