Šesti međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ biće održan od 17. do 23. avgusta u više gradova u Srbiji, kao i u Andrićgradu u Višegradu u Republici Srpskoj.

Festival, koji ima karakter prekogranične manifestacije, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a u organizaciji Udruženja građana „Era“ iz Užica, a cilj mu je jačanje prijateljskih odnosa među zemljama, promocija dječije kulturne saradnje i očuvanje naslijeđa.

Ove godine očekuje se učešće 29 ansambala sa 850 djece iz 11 zemalja Evrope i Azije, a specijalna gošća na otvaranju u Užicu će biti pjevačica Jelena Tomašević.

Direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da je ovo predstavništvo već četvrti put suorganizator festivala, koji predstavlja značajan susret kultura i umjetnosti naroda Evrope i Azije, u kojem su kultura i umjetnost na najvišem nivou – na nivou dječije igre i radosti.

Cicović je istakao da će ove godine na festivalu učestvovati čak četiri dječija ansambla iz Republike Srpske – dva iz Višegrada i po jedan iz Foče i Bileće, te da će u Andrićgradu ova manifestacija biti održana treći put.

On je naveo da će u Andrićgradu 19. avgusta biti održan defile i revija narodnih nošnji, kao i festivalski koncert, a djecu će primiti predstavnici Andrićgrada i državnih organa Republike Srpske.

Najvažnije je da se kroz tu dječiju igru i kroz zajedničku organizaciju Republike Srpske i Srbije manifestuje predanost i iskrenost radu na očuvanju naših kulturnoumjetničkih vrijednosti, jer ne zaboravimo da smo mi sa obje strane Drine jedan duhovni, kulturni i umjetnički prostor, jedinstven i nedjeljiv i kao takav zajedno nastupamo pred trećima“ , naveo je Cicović.

On je istakao da na male folklorne velikane treba gledati kao na one koji će srpske nacionalne pjesme i igre odnijeti u budućnost i koji će ih preplitati sa pjesmama i igrama drugih naroda i tako njegovati i čuvati prijateljstva među ljudima i narodima.

Gordana Paunović iz Organizacionog odbora festivala rekla je novinarima da su djeca najbolji čuvari tradicije i zahvalila Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i Andrićgradu, zbog kojih ova značajna kulturna manifestacija ima i prekogranični karakter.

Ona je dodala da će u okviru ove manifestacije biti održana i humanitarna akcija prodaje liciderskih srca, koja će ove godine biti posvećena djeci iz poplavljenih područja.

Program počinje defileom u 18:30 časova sa ćuprije na Drini do Andrićgrada, nakon čega slijedi revija narodnih nošnji svih učesnika. U 19:30 časova je festivalski koncert i nastup Orkestra harmonika iz Ugljevika.

Festivalske aktivnosti će se, osim Andrićgradu u Višegradu, paralelno odvijati i u gradovima Srbije – Užice, Zlatibor, Požega, Mokra Gora, Bajina Bašta, a učestvovaće djeca iz Republike Srpske, Srbije, Moldavije, Rusije, Poljske, Albanije, Gruzije, Turske, Francuske, Slovenije, Crne Gore.

Izvor: SRNA